A londoni székhelyű Bompas & Parr a Glow-in-the-Dark Sushi bárt a Mother of the Nation fesztivál alkalmából hozta létre, amelyet 2021. december 9. és 18. között rendeztek meg az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.
Az ultraibolya fény és a biolumineszcens összetevők kombinálásával a tervezők képesek voltak rikító színű szusikat és koktélokat készíteni. A menüben többek között fluoreszkáló rózsaszín nigiri, valamint elektromos kék és neonzöld árnyalatú maki is szerepelt.
A hatást a fekete fény, az ultraibolya sugárzást kibocsátó UV-fény egy fajtája segítségével hozták létre.
Az elektroneltolódásnak nevezett jelenség során az ultraibolya-energia bizonyos atomokat magasabb pályára tol. A fényhatás akkor keletkezik, amikor visszatérnek a normál pályára.
Más természetes lumineszcenciával rendelkező élelmiszer-összetevők közé tartozik a hal, a gomba és a shiso is.
A Bompas & Parr a lehető legtöbb ilyen fényreaktív összetevő felhasználásával fejlesztette ki a menüt, majd az túlzott hatások eléréséhez élelmiszer-kivonatokat és pigmenteket használt.
Forrás: Dezeen