Jeewa A / Shutterstock
november 27., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Megválasztották a világ legjobb sajtjait – az egyik egy 400 fős magyar faluban készült

A világ legnagyobb és legelismertebb sajtversenyén, a World Cheese Awardson idén is több ezer induló mérkőzött meg egymással. Bár a végső győzelmet egy svájci különlegesség szerezte meg, a magyar sajtok is erős évet zártak: összesen 19 hazai tétel kapott elismerést, köztük egy mindössze 400 lelkes hevesi faluból érkező manufaktúra terméke is.

A 2025-ös versenynek Bern adott otthont, ahol 46 ország 5244 sajtját kóstolta végig a nemzetközi zsűri. A világ legjobb sajtja címét végül ismét egy Gruyère nyerte el: a Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial kifinomult, umamiban gazdag karakterével győzte meg a bírákat. A nyers tehéntejből készült, 18 hónapig érlelt korongokat Piuz Hitz készíti a Hinterfultigenben működő Bergkäserei Vorderfultigen sajtüzemben. A lucfenyődeszkákon történő, hosszú pihentetés különösen komplex ízprofilt eredményez.

A második helyet a francia Crémeux des Aldudes érdemelte ki, amelyet virágokkal díszítve érlelnek az Etxaldia műhelyben, a dobogó harmadik fokára pedig a kilenc hónapig érlelt Appenzeller Edel-Würzig került, amelyet gyümölcsös-diós karaktere és a boros-fűszeres sós lével kezelt kérge emel ki a mezőnyből.

A magyar sajtok mezőnyét idén is komoly figyelem övezte. A Drive beszámolója szerint 19 hazai tétel kapott arany-, ezüst- vagy bronzminősítést. Kiemelkedő eredményt ért el Sándor Tamás a Bükki Sajtmanufaktúrától: Mónosbélen készített, hat hónapig érlelt bükki hegyvidéki tehénsajtja aranyérmes lett. Mellette aranyat szerzett a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore Old sajtja, valamint a Kincses Sajtműhely Hegyi Sajt nevű különlegessége is.

A 2025-ös World Cheese Awards legjobb sajtjai:
  1. Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, 18 hónapos érlelés – Svájc
  2. Crémeux des Aldudes virágokkal – Franciaország
  3. Appenzeller® Edel-Würzig, 9 hónapos érlelés – Svájc
  4. Gantrisch Bergkäse – Svájc
  5. Königs-Chäs Rezent – Svájc
  6. Ossau-Iraty AOP, pasztőrözött juhtejből – Franciaország
  7. Stockinghall – Egyesült Államok
  8. Aged Rutland Red – Egyesült Királyság
  9. Hechizo – Spanyolország
  10. Montana Intenso – Hollandia
  11. Sparkenhoe Red Leicester – Egyesült Királyság
  12. Pave Cobble – Egyesült Királyság
  13. Yozawa Yagi – Japán
  14. Eniquem Maly princ, 4 hónapos érlelés – Szlovákia
Nyitókép: World Cheese Awards, 2025 / Jeewa A / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök