Hozzávalók:
- 60 dkg vöröshagyma
- csomóba kötött fűszerzöldség ( 1 babérlevél, 4-5 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű)
- 15 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 25 dkg trappista sajt
- 4 tojássárgája
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 6 zsemle
Elkészítése:
A meghámozott hagymákat vékony karikákra szeleteljük és olvasztott vajon megpirítjuk. Szórjunk rá lisztet, majd ezt is pirítsuk meg pár percig, amíg a liszt rózsaszín nem lesz. Ezután öntsük fel 2 és fél liter vízzel, fakanállal keverjük össze és sózzuk, borsozzuk majd dobjuk hozzá a fűszerzöldséget.
Csendes tűzön hagyjuk főni nagyjából 30 percig. Hőálló leveses tálba helyezzük a zsemle szeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, ízesített levest.
Tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük be az előmelegített sütőbe, addig süssük, amíg a sajt jól meg nem pirul. Egy tálkában ez idő alatt alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, vegyítsük össze egy merőkanálnyi levessel, majd ha ezzel megvagyunk finoman öntsük a bele a levesbe. Ezután pedig azonnal tálalhatjuk.
Forrás: Francia finomságok