Régen fürdővízben készült, milliók eszik, itthon viszont senki nem ismeri

Régen fürdővízben készült, milliók eszik, itthon viszont senki nem ismeri

Hiába népszerű a világ több pontján, szinte biztos, hogy elvétve főtt csak magyar konyhában; pedig mindenképpen érdemes kipróbálni.

Valószínűleg senkinek nem jutna eszébe fürdővízben főzni Magyarországon, pedig van, ahol bevált módszer: a koreaiak előszeretettel készítik így az egyik kedvenc ételüket, a szaunatojást tojás, vagy jjimjilbang (ejtsd: csimdzsilbáng) tojást, ami az egyik legnagyobb specialitásnak számít a Koreai-félszigeten évszázadok óta.

És valóban nem valami városi legendáról van szó, ahogy ezt a tojás neve is jól mutatja, ami a fürdő nevéből ered. Maga a jjimjilbang szó szerinti fordításban fűtött szobát jelent, a 15. század óta működő, nem koedukált nyilvános fürdőket hívják így. A tojásokat régen valóban a forró fürdővízben vagy a gőzfürdő gőzében főzték – mutatja be az ételt a Vince.

Idővel a fogás beköltözött a koreai háztartásokba is, leginkább különleges alkalmakkor, családi ünnepeken készítik. Ezután pedig meghódította a félszigeten kívüli világot is: elsősorban a zsidó konyhában, a mediterrán térségben és a Közel-Keleten terjedt el a szaunatojás.

Miért szaunatojás? 

A szauna tojás a forró vízben történő „érlelésnek” köszönheti lágy állagát és enyhén fűszeres ízét. A kulcs a Maillard-reakció nevű kémiai folyamat. Magas hőmérsékleten a szénhidrát és a fehérje reagál egymással. Ennek eredményeként barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Ugyanez történik, amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor barna, semmivel össze nem téveszthető ízű és illatú kéreg keletkezik.

Hogyan készül? 

Otthoni elkészítéséhez csak egy kuktára és egy méretben hozzá passzoló fém párolóra van szükség. Töltsük fel az edényt 2 liter vízzel és nagy nyomáson főzzük benne a tojásokat 3 és fél órán keresztül. Pucoljuk meg őket, majd tegyük egy hétre a hűtőszekrénybe. A jjimjilbang tojás kiválóan passzol rizshez, tésztához, salátába, de magában is nagyon jó elrágcsálni.


A figyelmetekbe ajánljuk