
Így lett a panettone az olasz karácsonyok legfontosabb süteménye
Kevés dologgal kapcsolatban kering annyi különféle legenda, mint a panettone születésével, de bármelyik történet is legyen igaz, az biztos, hogy a kalácsféleség mára az olasz karácsonyok elmaradhatatlan kelléke lett. Most elmondjuk, mit lehet biztosan tudni az eredetével kapcsolatban, és azt is megmutatjuk, hogyan érdemes nekifogni az elkészítésének.
Az egyik történet szerint egy milánói nemes, Ughetto beleszeretett egy pék lányába, Adalgisába, és, hogy segítsen neki, titokban a pékségben kezdett dolgozni. A kenyértésztát vajjal, tojással, cukorral és mazsolával gazdagította – ezzel fellendítette a pékség eladásait, elnyerte a lány kezét, és nem mellesleg megalkotta az első panettonét.
Mások szerint a név valójában egy Toni nevű inasra utal, aki a milánói herceg udvarában 1495-ben a panettone korai változatával mentette meg a karácsonyi lakomát, miután véletlenül megégett a desszertnek szánt torta – a „pan de Toni”, vagyis „Toni kenyere” név valószínűleg innen származik. A történet szerint a hercegnek annyira megtetszett az új sütemény, hogy a következő karácsonyi vacsoráján is ezt szolgálták fel, így pedig lassan, de biztosan megszületett a panettone hagyománya.

A tésztához és a kovászhoz
- 600 g finomliszt (kb. 5 csésze, szétosztva, plusz egy kevés a gyúráshoz)
- 10 g instant élesztő (kb. 1 evőkanál)
- 160 ml víz
- 5 nagy tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 68 g cukor
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1,5 teáskanál finom tengeri só
- 170 g puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 14 g hideg vaj (a tetejére)
- kevés olaj a tál kikenéséhez
A gyümölcsökhöz és magvakhoz
- 70 g sötét mazsola
- 70 g arany mazsola
- 70 g kandírozott narancshéj vagy apróra vágott aszalt gyümölcs (pl. körte, barack, áfonya, meggy)
- 60 ml sötét rum
- 60 ml forró víz
- 50 g szeletelt mandula (opcionális)
Szükséges eszközök
- dagasztógép
- 18 cm átmérőjű, 10 cm magas panettone papírforma (vagy 25 cm-es átmérőjű, 5 cm magas tortaforma)
1. nap – A kovász és a tészta elkészítése
Kovász készítése:
Keverjük össze a dagasztógép táljában a 120 g lisztet és az élesztőt, majd adjuk hozzá a 160 ml vizet. Keverjük simára, amíg sűrű palacsintatészta állaga lesz. Fedjük le fóliával, és hagyjuk kelni 45 percig, amíg duplájára nő.
Gyümölcsök előkészítése:
Keverjük össze a kétféle mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, a rumot és a forró vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.
Tészta bekeverése:
Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, közepes fokozaton keverve. Ezután adjuk hozzá a narancshéjat, a cukrot és a vaníliát. Lassú fokozaton dolgozzuk bele fokozatosan a maradék lisztet és a sót. Amikor a tészta összeállt, dagasszuk 8 percig, amíg sima, rugalmas állagú lesz. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a puha vajat, és dagasszuk további 3–4 percig, amíg a tészta fényes, selymes és enyhén ragacsos lesz.
Éjszakai pihentetés:
Formázzunk a tésztából egy gömböt, kenjük meg vékonyan olajjal, fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe legalább 8 órára (de akár 2 napra is).

2. nap – Formázás és sütés
Gyümölcsök hozzáadása:
Szűrjük le a beáztatott gyümölcsöket. A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk kb. 30×40 cm-es téglalappá. Szórjuk rá a gyümölcsöket és a mandulát, majd a sodrófával óvatosan nyomkodjuk bele őket. Hajtsuk össze a tésztát, mint egy levelet, majd ismét félbe, hogy egy négyzetet kapjunk. Formázzunk belőle gömböt, a széleket aláhajtva. Tegyük a formába, fedjük le fóliával, és hagyjuk kelni meleg helyen 2–3 órán át, amíg eléri a forma tetejét.
Sütés:
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (alsó-felső sütés). Amikor a tészta megkelt, vágjuk be a tetejét kereszt alakban, és helyezzük a közepére a hideg vajat. Tegyük be a sütőbe, és azonnal csökkentsük a hőmérsékletet 165 °C-ra. Süssük 30 percig, majd takarjuk le lazán alufóliával, és süssük további 40–45 percig, amíg aranybarna lesz. A belső hőmérséklet érje el a 90 °C-ot.
Hűtés:
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a formában kihűlni egy rácson. Másnap a legfinomabb – puha, illatos, enyhén rumos és narancsos. Kínáljuk vajjal, lekvárral vagy egy csésze eszpresszó mellé.
(Források: Bake from Scratch, Simply Recipes)
Olvasd el ezt is!