steak nyersen
123rf/ karandaev

Illusztráció

Kinyomtatták világ legnagyobb laboratóriumban termesztett steakjét

Szépen fejlődik az iparág, de kérdéses, hogy úgy fog-e alakulni, mint a növényi alapú húsalternatívákra való tömeges áttérés.

A laboratóriumi körülmények között húst előállító MeaTech 3D állítása szerint sikeresen bioprinteltek egy nagyjából tíz dekás steaket, amely laboratóriumban termesztett zsír- és izomsejtek rétegeiből áll – így ez a világ legnagyobb laboratóriumban termesztett steakje.

Az izraeli cég szerint ezzel nagyot ugrott előre a „tenyésztett", bioprintelt steak méretarányos előállítása.

A kinézete azért hagy némi kívánnivalót maga után, és még nem nincsenek valós értékelések sem ahhoz, hogy megtudjuk, milyen az íze valójában. Emellett 100 gramm steak még mindig nem lesz a legtelítőbb étel, de kezdésnek nem rossz.

Ugyan a technológia még gyerekcipőben jár, nagy jövő állhat előtte; drámaian csökkentheti az állattenyésztéstől való globális függőséget és az élelmiszerek szénlábnyomát is.

Az biztos, hogy a MeaTech 3D már jövőre szeretné a bioprintelt termékeit piacra dobni kísérleti jelleggel. Hogy a vállalat képes lesz-e kellőképpen megnövelni a működését ahhoz, hogy elfogadható áron kínálhassa laboratóriumi steakjeit, egyelőre nem világos. Ez a bizonytalanság egyébként az egész születőben lévő iparágat sújtja.

Legutóbb egyébként japán tudósok állítottak elő szerkezetileg teljesen megegyező wagyu marhahúst.

Attól függetlenül, hogy az ezzel kísérletező vállalatok különböző lépéseket tesznek, hogy a tenyésztett húsokat szélesebb közönséghez eljuttassák, az igazi teszt még hátravan: hajlandóak-e a fogyasztók egyáltalán kipróbálni, és lesz-e tömeges áttérés az eredeti hústól a nyomtatott változatára.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk