Krémes, ízletes mogyoróvaj receptet mutatunk.
A boltokban a mogyoróvaj elég magas áron kapható. Mivel olcsó és egészséges házilag elkészíteni a mogyoróvajat, mindenképpen érdemes kipróbálni.
Ehhez a recepthez szükségünk lesz hántolt, natúr földimogyoróra, amiből pörkölt változatot is használhatunk.
A receptben a só emeli ki a mogyoró természetes ízét, de kihagyható összetevő.
A finom krémet édesíthetjük mézzel vagy cukorral is, de nincs szükség erre sem.
Lényeges viszont az erős, nagy teljesítményű aprítógép használata, így gyorsabban áll össze a krém.
Az elkészítés során 5 perc után már sűrű massza lesz a darált mogyoróból. Ahogyan az olajos magvak kiengedik magukból a bennük található olajat, saját magát krémesíti a mogyoróvaj.
A folyékonyabb állag érdekében hígíthatunk olajjal. Az elkészült krémet végül érdemes légmentesen zárható tárolóban tartani.
Hozzávalók
- 200 gramm hántolt földimogyoró (sótlan)
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál mogyoróolaj (opcionális)
Elkészítés
Nincs más dolgunk tehát, tegyük az összetevőket egy aprítógépbe és zúzzuk le őket.
Először kapcsoljuk be a gépet egy magasabb fokozaton, aprítsuk a mogyorót 4-5 percig. Ha eleget várunk, kiválik a mogyoróból az olaj, így saját magától lesz krémes.
Amennyiben szeretjük a darabos mogyoróvajat, kicsit hamarabb állítsuk meg a gépet (amikor még csak apróra törte a mogyorót), vegyük ki az egyharmad részét, a többit dolgoztassuk tovább, a darabokat a végén keverjük bele.
(Forrás: Só Bors)