
Ne dobd ki a megmaradt pizzaszéleket, inkább használd fel ehhez a recepthez!
Sokan nem igazán szeretik megenni a pizza szélét, így az gyakran a szemetesben vagy jobb esetben a komposzton végzi. Pedig ennek nem kéne így lennie – van ugyanis egy pofonegyszerű módja annak, hogy új életet adjunk a maradék tésztának. Mutatjuk a pizzaszélből készült zsemlemorzsa elkészítését!
A maradékmentő morzsa elkészítéséhez csak annyi a dolgunk, hogy a pizzaszéleket 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tegyük 10–12 percre – a cél, hogy kiszáradjanak, de ne égjenek meg. Figyeljünk, nehogy túlsüljenek: amint aranybarna színt kapnak, és ropogósabbá válnak, már ki is vehetjük őket. Amint kihűltek, tördeljük őket kisebb részekre, hiszen így sokkal gyorsabban és egyenletesebben darálhatjuk le őket. Használjunk konyhai aprítót vagy, ha nincs otthon, egy egyszerű reszelőt.

Ahogy a Food Republic kiemeli, fontos, hogy ne adjunk hozzá semmit a darálás közben, mert a plusz nedvesség tönkreteszi az állagát – fűszerezni is csak azután érdemes, hogy elkészült a morzsa. Ha az eredeti pizzaízt szeretnénk hangsúlyozni, szórjunk hozzá reszelt parmezánt és oregánót. Emellett új irányba is elvihetjük fokhagymapor, paprika és só hozzáadásával. Bátran kísérletezzünk, hiszen minden ízkombináció új kapukat nyit meg.
És hogy mire használhatjuk fel? Szinte bármire! Szórhatjuk levesek tetejére, sült hal vagy csirkemell bundájába, tésztákra és salátákra, de akár a húsgombócunk receptjében is helyettesíthetjük vele a sima zsemlemorzsát – az olaszos ízvilág garantált.
A kész morzsát jól záródó edényben, hűvös helyen hetekig tárolhatjuk – a népi bölcsesség szerint egy babérlevél segít frissen tartani. Hűtőben is tárolható, de ott rövidebb ideig áll el, hiszen több nedvesség kerülhet bele, fagyasztani viszont nem ajánlott, mert nagyon hamar elveszti a ropogós állagát.
Olvasd el ezt is!