Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl habtejszín
- 1 db tojás
- 1 ek mustár
- 1 tk só
- 1 késhegynyi bors
- 1/2 tk szerecsendió
A szószhoz:
- 5 dkg vaj
- A szószhoz:
- 8 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 2,5 dl tejszín
- só
- bors
A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, ezt követően pedig alaposan összedolgozzuk. Ha a massza összeállt, kisebb húsgolyókat formázunk belőle. Annak érdekében, hogy jobban összeálljon tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk körülbelül két óra hosszáig. Amennyiben letelt a két óra, vajat olvasztunk egy nagyobb serpenyőben, majd ezen többször átforgatva körbepirítjuk a húsgombócokat.
A mártáshoz a szintén vajat olvasztunk, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük. Amikor elkészül, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk / mártogatjuk.