Közép-Európa leghosszabb borospincéjében, a Szegi Pincében júliusban egy, a Grand Tokaj borászat történetében kivételes pillanat érkezett el. Tíz év után bontották meg azt az amforát, amelybe a borvidék legértékesebb mustja került: eszencia egy kivételes aszú évjáratból, 2013-ból.
Ehhez a pillanathoz több tényező szerencsés együttállására volt szükség. Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza 2013 elején érkezett a pincészethez és akkoriban kezdett kísérletezni amforás érleléssel. Azóta is azt vallja, „nagyon sokmindenre nyitott” annak érdekében, hogy egy ízt, aromát megkapjon. A 2013-as évjárat kimagasló minőségű aszúszemeket adott, így minden megvolt hozzá, hogy a botritisz kibontakozzon és koncentrálja a szőlőszemekben az aromákat, savat és cukortartalmat.
Grand Tokaj
Tíz évvel később, 2024 júliusában történt a harmadik kóstolás – ezúttal Rábai László vezérigazgatóval közösen. „Meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia” – meséli a korábban épp a legendás, 100 pontra értékelt, 1999-es eszenciájáról ismert főborász. A meggyőző eredmény következménye, hogy jelenleg a 2023-as év eszenciája várja, hogy amforába kerüljön. Ezúttal már két 125 literes Légli amforát töltenek majd meg.
Az aszúk 500 literes, zempléni tölgyhordókban érlelődnek a Grand Tokaj borászatnál, a késői szüretnek viszont épp a hűtött acéltartály ad vibráló gyümölcsösséget. Az amforás érlelés a hordó és a tartály között van, több levegő jut be az agyagon keresztül, mint a tartályba, de messze nem annyi, mint egy hordónál. Ahogy a tölgyhordóknál, itt is számít az alapanyag minősége és neutrális karaktere, hogy kiemeljen bizonyos ízeket, aromákat. A Légli amforák tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készülnek, magas hőfokon kiégetve.
„A hatás nagyon érdekes, nagyon zamatos, emel a boron” – mondja róla Áts Károly. „Az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Mintha nem is ugyanaz a 2013-as évjárat lenne, mint a hordóban érlelt párja. Kétféle személyisége alakult ki ugyanannak a bornak és mindkettő csodálatos a maga nemében.”
Az érlelő pince is elengedhetetlen a Tokaj-karakterhez: egy olyan érlelési környezet, ahol a kizárólag Hegyaljára jellemző Zasmidium cellare pincepenész tiszta levegőt biztosít. Mivel egy szamorodnira, aszúra több év érlelés vár, nagyon fontos az optimális és állandó páratartalom és hőmérséklet is, amit a tufába vájt, kétszintes Szegi Pince biztosít mind a frissen készülő tételek, mind a muzeális palackok zavartalan pihenéséhez.
Grand Tokaj
A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát botritizált aszúszemek adták, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar és kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor tartalma 550 g/l, 16 gramm/liter sav- és mindössze 2,5% alkoholtartalommal. Palackozás és néhány hónap pihentetés után, az év végére került forgalomba.