Igor Normann/Shutterstock
december 18., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Forró csokoládé francia módra: a tökéletes ünnepi ital minőségi alapanyagokból

A franciák forró csokoládéja, vagyis a chocolat chaud valóban új szintre emeli a meleg ital élményét. Különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos változatokkal szemben nem kakaóporral készül, hanem jó minőségű csokoládét olvasztunk fel a tejben. Ennek köszönhetően az ital sűrűbb, krémesebb, és jóval gazdagabb ízvilágú lesz.

Mivel az ital több mint egyötödét csokoládé adja, különösen fontos a megfelelő alapanyag kiválasztása. A körülbelül 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé kellemesen keserédes ízt biztosít, míg az édesszájúak a 35–45%-os kakaótartalmú változatokkal vagy akár tejcsokoládéval is dolgozhatnak. A 70% feletti csokoládékat viszont érdemes kerülni, mert nehezebben olvadnak el, és kevésbé simulnak össze a tejjel.

 

Hozzávalók:
  • 480 ml teljes tej
  • 140 g áltlaunk választott csokoládé, felaprítva
  • 2 evőkanál világos barnacukor (opcionális)
Illusztráció
Fotó: b113/Shutterstock
  1. Egy vastag aljú lábasban, közepes lángon melegítsük fel a tejet, amíg gőzölögni kezd. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le.
  2. A forró, de nem forrásban lévő tejbe beleszórjuk az aprított csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen el nem olvad.
  3. Ismét közepes lángra tegyük vissza a keveréket, majd melegítsük addig, amíg gyöngyözni nem kezd. Kevergessük amíg kissé besűrűsödik és enyhe tejhab képződik a tetején.
  4. Ha édesebb ízt szeretnénk, keverjük hozzá a barnacukrot.
  5. Öntsük ki bögrékbe a kész italokat. Fahéjjal, szerecsendióval és tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.

Forrás: Simply Recipes

Nyitókép: Illusztráció / Igor Normann/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök