Frida Kahlo Diego y Yo című festménye

Rekordáron, 34,9 millió dollárért (11,2 milliárd forint) kelt el Frida Kahlo mexikói művész egyik festménye a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.


Az előbb említett összeg a legmagasabb ár, amelyet egy latin-amerikai műalkotásért árverésen fizettek. A rekordot korábban Diego Rivera műve tartotta, akivel Kahlo évtizedeken át tartó viharos kapcsolatot ápolt. Az ő műve 2018-ban 9,76 millió dollárért (3,1 milliárd forint) kelt el.

Kahlo Diego y Yo című festménye volt a művész egyik utolsó önarcképe. A festmény a könnyező Kahlót ábrázolja, a szeme fölé festett férjével, Riverával.

A Sotheby's a keddi árverésen úgy jellemezte a festményt, mint "Kahlo egyik legfontosabb művét, amely valaha árverésre került".

A vevőt a New York Times szerint Eduardo F. Cosantininek hívják, aki egy múzeumot alapított Argentínában. A festményt legutóbb 1990-ben árverezték el 1,4 millió dollárért (450 millió forint mai árfolyamon).

Frida Kahlo Diego y Yo c\u00edm\u0171 festm\u00e9nye

Frida Kahlo Diego y Yo című festménye

Alexi Rosenfeld/Getty Images

Kahlo – akit széles körben a 20. század egyik legnagyobb festőjének tartanak –, híres volt a fájdalmat és elszigeteltséget tükröző, intim önarcképeiről. A művész 1907 és 1954 között élt, és művészetével büszkén népszerűsítette az őslakos mexikói kultúrát.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk