Franciaországban meg lesznek tartva a nyári fesztiválok
Photo by Danny Howe on Unsplash
people gathering on concert field

Franciaországban meg lesznek tartva a nyári fesztiválok

Franciaországban meg lesznek tartva a fesztiválok, de a koronavírus-járvány miatt teljesen más lesz mint eddig. Egy-egy koncerten maximum ötezer fős, ülő közönség vehet részt. A jó hírt Roselyne Bachelot kulturális miniszter jelentette be.

„A legfontosabb, hogy előreláthatóságot biztosítsunk fesztiválszervezőknek, akiknek az év elején el kell dönteniük, hogy folytatják-e és milyen formában a szervezést, még akkor is, ha a járvány továbbra is bizonytalanságot kelt az emberekben"

- olvasható a kulturális minisztérium közleményében.

A kulturális miniszter, Roselyne Bachelot azt is bejelentette, hogy egy 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre, amelyekkel megsegítik a fesztiválok helyzetét.
Az összegből a rendezvényeiket lemondani kényszerülő fesztiválok, de azok is részesülhetnek, amelyek alkalmazkodnak a járványügyi korlátozásokhoz.

„Ez egy nyitó összeg, az alapot növelni tudjuk, amennyiben szükséges"

– mondta a tárcavezető.

A kormány 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére. Az egyik legjelentősebb zenei fesztivál, a breton Carhaix településen júliusban megrendezésre kerülő Vieilles Charrues szervezői jelezték, hogy hajlandóak alkalmazkodni az új szabályokhoz. (Egyébként két évvel ezelőtt ezen a zenei rendezvényen 270 ezren vettek részt.)

A még nem tisztázott kérdések közé tartozik a vendéglátói zónák (bárok, éttermek) engedélyezése, amely elsősorban azon múlik, hogy a kormány mikor és milyen formában fogja engedélyezni az ágazat újraindulását.

„Szeretnénk idén nyáron megszervezni a fesztiválokat, de nem bármi áron, erős megszólalást várunk a köztársasági elnöktől vagy a miniszterelnöktől, azért, hogy elkötelezzék magukat a kulturális szféra újraindítása iránt"

– mondta Aurélie Hannedouche.

Jérome Tréhorel, a Vieilles Charrues igazgatója elmondta, hogy a kulturális miniszter mostantól havonta kíván a fesztiválszervezőkkel egyeztetni a járványhelyzet alakulásáról.

Lehet, hogy álló nézőkkel is meg lehet majd a fesztiválokat rendezni, ha az egészségügyi helyzet javulni fog. Nagyon féltem attól, hogy semmilyen bejelentés nem lesz, illetve hogy teljesen megtiltják a nyári fesztiválokat"

– hangsúlyozta Tréhorel.

A párizsi Solidays fesztivál, ahol 2019-ben 228 ezren jártak három nap alatt, viszont már a csütörtöki egyeztetés előtt lemondta az idei rendezvényt. A Solidays a bevételét ugyanis az AIDS elleni akciókra fordítja, és a szervezők attól tartanak, hogy idén nem tudják rentábilisan megszervezni a fesztivált.

(MTI / france24)

A figyelmetekbe ajánljuk