volcano eruption during daytime

Ha nincsenek a vulkánok, meg a kitörés által keletkező foszfor, talán ma mi sem lennénk.


Manapság a Földet oxigén borítja, de ez nem volt mindig így. A nagy oxidációs folyamat 2,4 milliárd évvel ezelőtt ment végbe a Földön, vélhetően természetes robbanásoknak köszönhetően. 2007-ben aztán Ausztráliában rájöttek, hogy még ezelőtt, nagyjából 50-100 milliárd évvel már található volt némi oxigén a bolygónkon.

Egy friss tanulmány szerint vulkánoknak köszönhetjük, hogy az oxigén megjelent az atmoszféránkban, utat nyitva az evolúciónknak. Az oxigén a Földön kitörések után jöhetett létre foszfor segítségével, amik találkoztak mikrobákkal és vulkanikus hamuval és lávaföldekkel. Mindennek a mellékterméke lehetett a legelső oxigén az atmoszféránkban. Ezt a következtetést abból vonták le, hogy bár ma már sok foszfor található bolygónkon, akkoriban csak vulkánok révén volt megtalálható.

Az utóbbi évtizedekben egyébként egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy komoly kapcsolat van a Föld élettelen része és a felszínén keletkezett élet között, szögezi le a tanulmány. A kérdés inkább az, hogyan is adott életet nekünk a Föld, mi is volt a konkrét folyamat? Azt már tudjuk, hogy az oxigént a vulkánoknak köszönhetjük.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk