Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo a 2004-es döntőben

Foci EB: Az utolsó két csapat kikapott otthon a döntőben

A franciákat pont a korábban otthon döntőt vesztő portugálok verték meg. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy otthon játszik valaki EB-döntőt.


Anglia a Wembley-ben fogadja majd Olaszország futballválogatottját vasárnap az idénre tolódott 2020-as Európa Bajnokság döntőjét, ez pedig az ötödik olyan alkalom lesz, amikor valaki hazai pályán játszhat a tornán döntőt. Legelső alkalommal ez az 1968-as, Olaszországban rendezett EB-n fordult elő, ahol nyertek is az olaszok Jugoszlávia ellen.

Második alkalommal 1984-ben fordult elő ilyen, amikor Franciaország a saját rendezésű tornáján 2-0-ra verte a döntőben Spanyolországot. A legutolsó két alkalom viszont nem éppen úgy sült el a házigazdának, ahogy szerette volna. 2004-ben Portugália hazai pályán vesztette el a döntőt a csodatevő görögök ellen az egyik leglegendásabb EB-n.

A legutóbbi EB-n pedig az otthon játszó Franciaország kapott ki történetesen pont Portugáliától, elvéve a házigazdától az otthon ünneplés lehetőségét pont úgy, ahogyan tőlük elvették korábban a görögök évekkel azelőtt. Kérdés, hogy az angolok megtörik-e ezt a sormintát, vagy ők lesznek zsinórban a harmadik csapat, amelyik így veszít döntőt.


A figyelmetekbe ajánljuk