Mi az a GameStop, és milyen filmekben találkozhattunk vele?
Universal Pictures

Részlet a Wall Street farkasa című filmből

Mi az a GameStop, és milyen filmekben találkozhattunk vele?

A GameStop-jelenség a közelmúltban nagy port kavart a Wall Streeten és a médiában egyaránt. Vajon mi áll mögötte, és hogy néz ki a könyörtelen tőzsdézés a képernyőn?


Az elmúlt hetekben amatőrök verték le a tőzsdecápákat néhány értelmetlennek tűnő befektetéssel. De hogy kezdődött mindez?

A GameStop tulajdonképpen egy régi vágású amerikai kiskereskedelmi számítógépbolt, amely az online piac előretörésével az utóbbi években csak szenvedett, és a csőd szélére került – ezért rengeteg befektető shortolta a cég részvényeit, arra számítva, hogy a cég végleg tönkremegy. Röviden: shortolásnak nevezzük azt, amikor a befektetők arra spekulálnak, hogy az adott részvény értéke esni fog, amiből a befektető profitálhat.

Ennek ellenére a kereskedelem részvényeinek értéke olyan mértékben emelkedett (359 százalékkal) néhány nap alatt, hogy több befektetési alap (hedge fund) is a csőd szélére sodródott emiatt.

A meglepő dolog nem is ez volt, hanem hogy a Reddit egyik alfóruma, a r/Wallstreetbets húzta keresztbe a tőzsdecápák számításait, amikor a fórumozók észrevették, hogy a GameStop alulértékelt a piacon, ezért talán érdemes belefektetni. Az alfórum egyébként gyakran alkalmaz YOLO-befektetéseket, tehát nagy összegeket fektet be viszonylag értelmetlen dolgokba, olyan ez, akár a szerencsejáték. A tavalyi évben az egyik felhasználó 53 ezer dollárt, vagyis nagyjából 16 millió forintot fektetett a GameStopba, ami akkor még YOLO-befektetésnek tűnt, ám azóta rengeteg felhasználó csatlakozott hozzá a felismerés miatt, ez okozta a hirtelen növekedést.

Az említett 53 ezer dolláros befektetésből pedig ma már 48 millió dollárnál jár az őrültnek hitt befektető.

A legtöbb redditező csak azért szállt be, hogy ne legyen igaza a tőzsdecápáknak abban, hogy mindig a kisemberek veszítenek a tőzsdén. Szórakoztatónak találták, hogy ez egyszer ők is nyerhetnek vele. Egy hónap alatt az alfórum 1700 százalékos növekedést produkált (ebből elvileg Elon Musk megosztása 150 százalékos emelkedést okozott), ami felkeltette az elemzők figyelmét. Mindenki teljesen kiborult, új szabályok beiktatását követelik azóta is. Érdekesség azonban, hogy amikor milliomosok nyerészkednek hasonló módon, azzal nem szokott probléma lenni.

A történtek után nem csak politikai vita robbant ki a kettős mércével kapcsolatban, hanem rengeteg befektető is szót emelt a történtek miatt. Néhányan annyira felháborodtak, hogy készek leállítani kereskedésüket, amennyiben hasonló beszélgetés alakulna ki róla valamelyik közösségi média fórumon. Mi több, néhány felületen már korlátozták is a shortolt részvények adásvételét.

Természetesen valahogy véget fog érni a GameStop-őrület, lehet az egy szabályozás, vagy a tőzsde átalakulása is, egy biztos, hogy a történesek tökéletesen karikírozzák a Wall Street farkasainak önző törekvéseit.

De milyen filmekben, sorozatokban találkozhattunk a tőzsde igazságtalanságaival és a GameStophoz hasonló jelenségekkel?

1. Fekete Hétfő (Black Monday, 2019)

A Fekete Hétfő egy fekete humorral fűszerezett sorozat, melynek címe 1987. október 19-re utal, mivel ez a nap az amerikai tőzsde legrosszabb napja. A Seth Rogen által gyártott technikolor vígjáték célja, hogy elmondja annak történetét, ki és hogyan okozta a balesetet aznap.

2. A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Scorsese filmje egy egészen egoista világba, a tőzsdecápák világába repít bennünket. A történet egyszerű: drogok, nők, pénz, emelkedés és bukás, hedonizmus, sovinizmus, szexizmus is szerepet kapnak benne. Szokványos Scorsese-film is lehetne, ám a mozit Jordan Belfort volt tőzsdeügynök emlékirata ihlette. Belfort pedig, az erőteljes ábrázolás miatt beperelte a film készítőit, 300 millió kártérítést követelve.

3. Szerepcsere (Trading places, 1983)

A karácsonyi komédia a tőzsde ármanipulációba ad betekintést, miközben akciódús és semmit sem tisztel, vagyis talán ma már nem nevezhető politikailag korrekt mozinak. Ahogyan a cím is elárulja, a film egy szerepcseréről szól, történetesen egy bróker és egy utcai bűnöző (Dan Aykyord és Eddie Murphy) cserél életet benne. A maga stílusában a Szerepcsere élvezhetően mutatja be a brókerkedést és a gengsztervilágot.

4. Amerikai pszichó (American Psycho, 2000)

Bret Easton Ellis regényének filmes adaptációjában egy pszichopatát ismerhetünk meg (Christian Bale), aki nem mellesleg igazi tőzsdeügynök. A bűncselekmények és orgiák metaforikus üzeneteket hordoznak a kapitalizmusról és annak kegyetlen működéséről. Pénz, siker, divat, egy pszichopata elbűvölő bája ─ ezekről szólnak az Amerikai pszichó képkockái.

5. A nagy dobás (The Big Short, 2016)

A nagy dobás című film arról szól, hogy négy, viszonylag kívülálló bróker a gazdaság jövőbeni összeomlása miatt kezd el befektetni, ezután elmerülnek a tőzsdézés sötét bugyraiban. A történet a 2008-as gazdasági válságot dolgozza fel Michael Lewis életrajzi könyve alapján.

Szerző: Mircse Andrea

(Forrás: Guardian itt és itt, Telex)

A figyelmetekbe ajánljuk