Dada úszó ház koncepció
A világ lakosságának ugrásszerű növekedése, és a környezetre gyakorolt terhelés okozta kihívások ösztönözték a manilai építészcéget, a Dadát, hogy úszó házakat tervezzen. Ez lehet a jövő?
Az eredetileg a Fülöp-szigetekre létrehozott koncepció célja a vízparti területek a súlyos természeti csapásokkal szembeni veszélyeztetettségének megszüntetése, valamint egy megbízható energia-infrastruktúra kialakítása a távoli tengerpartok lakosainak. A Dada alaptézise szerint a parti közösségeknek meg kell birkózniuk azzal, hogy egyre csökkennek a lakható földterületek, hogy szűkösek az erőforrások, ráadásul otthonaik ki vannak szolgáltatva a tenger által előidézett növekvő ár-apályoknak és viharhullámoknak.

Dada \u00fasz\u00f3 h\u00e1z koncepci\u00f3

Dada

Az emberek leginkább ingatag körülmények között kénytelenek élni, biztonságos és fenntartható menhelyre van szükségük. Ezért a Dada egy olyan innovatív megoldáshoz folyamodik, amely az építészetet és a tengert összekapcsolja. Mivel a zöldfilozófiát a tenger kékjéhez kellett adaptálni, azaz a kék lett az új zöld, a tervezés alapgondolata, hogy kihasználják a tengeri áramlatok állandó változékonyságát.

Jacques Rougerie Foundation's Award 2017 Ocean #GrandPrix : "Currents for Currents"

A projekt az egyedi tengeri környezetet használja fel az építmények működtetéséhez: a házak ár-apály- és napenergiát hasznosító rendszerrel vannak ellátva, amelyeket az egységekbe épített technológiai rendszerek hasznosítanak, így az egész közösség teljesen önellátóvá válik. Ezek a rendszerek nem csak az egyes egységek számára fenntartható primer energiaforrást biztosítanak, hanem megélhetési és jövedelemforrást is a közeli szárazföldi közösségeknek. Noha ezeket eredetileg a Fülöp-szigetek környezetéhez hozták létre, a házak moduláris kialakítása, valamint a fő szerkezeti kerete általánosan hozzáférhető műanyagból készül, pont azért, hogy megépítésük, kivitelezésük a világ bármely part menti területén lehetővé váljon.

Forrás: designboom.com

A figyelmetekbe ajánljuk