Lélegzetelállító felvételt készített a Marsról a kínai űrszonda

A kínai Tianwen-1 szonda elkészítette első Marsról készült fotóját. A misszió keretében arra készülnek, hogy még ebben az évben leszálljanak a vörös bolygón.


Az űrhajó, amelyet júliusban, az amerikai rivális misszióval (a NASA Perseverance nevű űrszondájával) egy időben indítottak, várhatóan február 10 körül érkezik a Mars körüli pályára.

A péntek reggel közölt képen láthatjuk a Schiaparelli-krátert és a Valles Marinerist, amely egy hatalmas kanyonszakasz a Mars felszínén. A fotó a Marstól körülbelül 2,2 millió kilométerre készült a CNSA szerint, az űrhajó azóta közelebb került, jelenleg ugyanis 1,1 millió kilométerre van a bolygótól.

A szonda mellesleg felgyújtotta az egyik motorját, hogy lelassítsa magát kellőképpen ahhoz, hogy február 10-én a Mars gravitációja „magába szippantsa", és ezáltal Mars körüli pályára tudjon kerülni.

Az öt tonnás Tianwen-1 tartalmaz egy Mars-keringőt, valamint egy leszálló egységet és egy terepjárót, amely a bolygó talaját kutatja. Kína abban reménykedik, hogy végül májusban fog földet érni a szonda az Utópiában, ami egy hatalmas medence a Marson.

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket tett a kínai űrállomás, 2003-ban ugyanis embert küldött az űrbe. Kína ezen kívül már két felfedezőt küldött a Holdra. A másodikkal Kína lett az első ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Hold távolabbi, sötét oldalán.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk