fekete lyuk, black hole, supermassive black hole

Felfedezték azt a fekete lyukat, ami legközelebb áll a Földhöz

És a legkisebbet is egyben!


A kutatók The Unicorn azaz Unikornis elnevezést adták neki, részben azért, mert az Egyszarvú csillagképben találták meg, másrészt pedig azért, mert egy igencsak különleges égitest: mivel a fekete lyuk tömege mindössze háromszorosa a Nap tömegének. Nagyon kevés ilyen tömegű fekete lyukat találtak eddig az univerzumba, ezért egy új kategóriába kellett sorolniuk az objektumot, amelyről korábban azt sem gondolták volna, hogy fizikailag létezhet. Az említett objektum 1500 fényévre van a Földtől a Tejútrendszeren belül.

Az OSU tudóscsapatának tagjai szinte véletlenül bukkantak rá az Unikornisra, közvetett úton, a vörös óriáscsillag közelében zajló furcsa jelenségek vizsgálata során. A hatalmas csillag irányából érkező fények a gravitációs erők hatására eltorzultak. Ez az árapály-torzulásnak nevezett húzó hatás jelzi a csillagászoknak, hogy valami hatással van a csillagra. A kutatók ezt észlelve, azonnal egy fekete lyukra gyanakodtak.

Todd Thompson, az OSU csillagászati tanszékének professzora az egyetem hivatalos közleményében elárulta, hogy nagy valószínűséggel fekete lyukról van szó, másként nem lehet megmagyarázni a jelenséget.

Úgy gondolom, a közeljövőben egyre több lehetőségünk lesz arra, hogy elkülönítsük a kis, közepes és nagy tömeggel rendelkező fekete lyukakat. Akárhányszor találunk egy új objektumot az támpontot adhat arról, hogy mely csillagok omlanak össze, melyek robbannak fel, és melyek vannak a kettő közötti állapotban"

– nyilatkozta Thompson.


(Phys.org)

A figyelmetekbe ajánljuk