„Nem vagy ló. Nem vagy tehén" – figyelmeztet az FDA, mert újra állatgyógyszereket esznek az emberek

„Nem vagy ló. Nem vagy tehén" – figyelmeztet az FDA, mert újra állatgyógyszereket esznek az emberek

Vannak, akiknek még el kell magyarázni.

Úgy tűnik, nem értek véget azok az idők, amikor emberek különböző veszélyes vegyszerekkel próbálták megelőzni vagy kezelni a koronavírust – ilyen volt például a fehérítő is egy időben. De tavaly már itthon is figyelmeztetést adott ki a Nébih, mert elkezdett terjedni az interneten, hogy az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerekről, hogy hatásosak a vírus ellen.

Erre nem alkalmasak; helyette, tökéletesen működik, ha megmérgezni szándékozzuk magunkat.

Az USA-ban minden jel szerint ismét előkerült a probléma. A Gizmodo cikke szerint, a hétvégén Mississippiben kongatták meg a vészharangokat, miután az állam egészségügyi minisztériuma figyelmeztette az egészségügyi szakembereket, hogy jelentsenek minden olyan esetet, amikor az emberek ivermektint tartalmazó szert írattak fel maguknak vagy más állattartásra szánt gyógyszert fogyasztottak. Mindezt azért, mert az utóbbi időben a Mississippi Poison Control Center (az államnak az az intézménye, amit mérgezés esetén értesíteni kell – a szerk.) hívásai 70%-ban hasonló esetekkel függtek össze.

Ahogy nálunk a Nébih is tette, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) is figyelmeztetést adott ki – kicsit más formában.

„Nem vagy ló. Nem vagy tehén. Komolyan mondom. Fejezzétek be."

– üzente Twitteren az FDA majd két linket csatolt arról, miért nem érdemes ivermektint használni a koronavírus kezelésére vagy megelőzésére.

Egyébként röviden azért sem, mert az állatoknak szánt gyógyszereket általában nagytestű állatoknál, például lovak és tehenek kezelésére használják, amelyek nagyjából egy tonnával többet nyomnak az embereknél – értelemszerűen a hatóanyag is több benne. Emellett, ahogy a Nébih is írta, az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák (pl. ráöntő oldatok, rácsepegtető oldatok) szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

Ugyan az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea kezelésére a humán gyógyászatban is használják, ez sem javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére. A tünetek között szerepel a kiütés, hányinger, hányás, hasi fájdalom és neurológiai mellékhatások is. De potenciálisan súlyos, kórházi kezelést igénylő májgyulladást is kaphatunk.

Emellett az emberi használatra engedélyezett ivermektin formái sem veszélytelenek. Az FDA szerint az ivermektin kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, például a vérhígítókkal. Ezenkívül az ivermektin túladagolása hányingert, hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, viszketést, csalánkiütést, szédülést, egyensúlyzavarokat, görcsöket, kómát és halált is okozhat.


A figyelmetekbe ajánljuk