arcfelismerő

A Facebook titokban elkezdhette használni arcfelismerő funkcióját

A texasi főügyészség beperelte a Facebookot: elmondásuk szerint a platform arcfelismerő technológiájával megsértette a magánélet védelméről szóló törvényt.

A vád szerint a Facebook biometrikus adatokat rögzített és nyert ki a felhasználók hozzájárulása nélkül az általuk feltöltött képekből, fotókból és videókból, az információkat harmadik feleknek átadta, illetve nem semmisítette meg azokat ésszerű időn belül – számolt be az esetről a Haszon.

Ez egy újabb példa a Big Tech megtévesztő üzleti gyakorlatára, ennek véget kell vetni. Továbbra is harcolni fogok a texasiak magánéletéért és biztonságáért

– mondta Ken Paxton főügyész.

Az, hogy mekkora kártérítésről nyújtottak be keresetet, egyelőre nem ismert. Az ügyről először a Wall Street Journal számolt be, ahol azt írták, hogy az állam több százmilliárd dolláros polgári jogi büntetést követel.

A Meta szóvivője tagadta a vádakat:

Ezek az állítások alaptalanok, és határozottan védekezni fogunk.

A Facebook tavaly novemberben jelentette be, hogy leállítja arcfelismerő rendszerét, és több mint egymilliárd felhasználó adatait kitörli adatbázisából – emlékeztet a Haszon. Lépését a technológiával kapcsolatos aggodalmakkal és a használatára vonatkozó szabályok bizonytalanságával indokolta.

A texasi főügyészség viszont azt állítja, a Facebook „ismétlődően, nem százszor, ezerszer vagy milliószor, hanem milliárdszor” rögzítette a texasiak biometrikus azonosítóit az engedélyük nélkül.

Az államban nagyjából 20,5 millió amerikai polgár rendelkezik Facebook-fiókkal.

2020-ban a Facebook nagyon hasonló vádakkal nézett szembe Illinois államban, ami végül egy 650 millió dolláros, átszámítva nagyjából 204 milliárd forintos büntetést eredményezett a közösségi platformnak.

De a Facebook amúgy sem nagy kedvenc mostanában: a Meta nemrég megfenyegette Európát, hogy kivonulnak, de az EU lényegében kiröhögte őket. Erről itt írtunk részletesen.


A figyelmetekbe ajánljuk