Ezek lehetnek az okai a száraz bőrnek

Az ősz és a tél beköszöntével búcsút inthetünk a puha, nap barnította bőrünknek és kezdetét veszi a „hidratálós időszak". A zord és napfény mentes időjárásnak köszönhetően sokkal hamarabb szárazzá válhat a bőrünk mint gondolnánk. De sajnos sokaknak ez a probléma évszaktól független.

Mi okozhatja a száraz bőrt?

Általában a környezeti tényezők miatt alakul ki a jelenség, de szinte teljes egészében vagy részben kezelhető.

Magyarország számottevő részén a víz nagyon kemény. Fürdés után sokan érezhetik azt, hogy húzódik a bőrük, vagy éppenséggel még viszket és hámlik is. A hűvösebb, szeles idő beköszöntével ezek a tünetek rosszabbodnak. A fűtési szezon elindulásával a lakások, házak, otthonok száraz levegője is ronthat a helyzeten, így ekkora már egyre többen vannak azok, akik éjszaka alig tudnak aludni, mert a bőrük annyira viszket.

Ezekben az esetekben a megfelelő étkezéssel és hidratálással, valamint a kemény, szárító szappanok elkerülésével javíthatunk a helyzeten. A kellemetlenség legtöbbször átmeneti és a már fentebb említett téli időszakban a leginkább jellemző, de számtalan ok állhat még a háttérben.

Közrejátszhat a genetika, egyes gyógyszerek is bőrszárazságot válthatnak ki ( érdemes ezekre is odafigyelni), hormonális behatások ( terhesség, de akár a változókor is okozhatja), különféle betegségek ( atópiás dermatitis, psoriasis, pajzsmirigy betegségek), és természetesen a nem megfelelő életmód ( aktív dohányzás, egészségtelen étrend).

A jelenlegi élethelyzetben pedig a rendkívül sűrű kézfertőtlenítés is okozhat súlyos kézszárazságot.

Ám mi van akkor, ha valakinek nem szűnik meg problémája még a legkiválóbbnak tűnő megoldásokkal sem?

Az mindenképp forduljon orvoshoz, akinek emellett erős bőrpír is jelentkezik a testén, ha huzamosabb ideig nem tud éjszaka aludni, ha a vakarástól nyílt sebek és fertőzések alakultak ki, ha a bőrük hámlása nagyobb területre terjed ki.

(Dermaonline)

A figyelmetekbe ajánljuk