Milliárdokért árverezik el a bélyeget, amivel minden elkezdődött
Sotheby's

Milliárdokért árverezik el a bélyeget, amivel minden elkezdődött

A bélyeg, amely elindította a ma is ismert postarendszert.

A világ első postabélyege a 18. századi Penny Black volt. A kevesebb mint egy négyzetcentiméteres, 1840-ben készült bélyeg a társadalmi kommunikáció úttörőjének számít. Az eltelt 180 évben szépen felkúszott az ára: akkoriban egyetlen pennybe került ismert, de most a Sotheby's árverésén akár 8 millió dollárért (2,5 milliárd forintért) is lecsaphatják decemberben.

Sotheby's

A Viktória királynő profiljával fémjelzett bélyeg lehetővé tette a britek számára, hogy nagyjából 15 gramm súlyú levelet küldjenek az ország bármely pontjára, mindössze egy pennyért – ezt megelőzően a címzettnek kellett állnia a postaköltséget. A Penny Black hatalmas sikert aratott az országban, és végül több mint 68 milliót adtak el belőle.

Sotheby's

A Sotheby's szerint az árverésre bocsátott bélyeg biztosan az egyik legkorábbi példány lehet, mivel egy postai reformokkal foglalkozó politikus 1840. április 10-én keltezett dokumentumához van ragasztva.

A Penny Black bélyegek alig több mint egy évig voltak forgalomban, ugyanis a vörös érvénytelenítő bélyegző nehezen volt látható a fekete háttéren, a vörös tintát pedig eltávolítani is könnyű volt, így nem volt nehéz csalni vele. 1841-ben a Brit Kincstár áttért a Penny Redre, és fekete tintás érvénytelenítő bélyegzőket bocsátott ki.

Ezen kívül mindössze két Penny Black maradt fent, amelyeket a Brit Nemzeti Postamúzeum őriz. Nem véletlen, hogy a szóban forgó darab a becslések szerint 5,5 és 8,25 millió dollár közötti összeget hozhat a londoni árverésen december 7-én.

A figyelmetekbe ajánljuk