Elon Musk, a SpaceX főnöke töpreng
Getty Images

Elon Musk tényleg chipeket akar emberek agyába ültetni?

Lassan alig akad olyan nap, amikor valami egészen őrületes dolog és Elon Musk neve ne találkozna.


Musk a hírt a The Wall Street Journal CEO Council Summit hétfőn tartott interjúja során jelentette be, ahol a Neuralink 2022-re kitűzött céljairól kérdezték. A milliárdos utalt a cég sikerére, hogy neurochipeket ültettek be majmokba, mielőtt az embereken tesztelték volna.

Reméljük, hogy jövőre – az FDA jóváhagyásától függően – már az első emberekben is használhatjuk, akiknek súlyos gerincvelő-sérüléseik vannak, például tetraplegikusok, quadriplegikusok"

– nyilatkozta Musk az eseményen.

Bár Musk eredeti elképzeléséhez képest, jócskán le vannak maradva. Ugyanis 2019-ben azt nyilatkozta, hogy reményei szerint 2020 közepén már emberen történő tesztelésre kerülhet sor. Igaz, ezeket a terveket egy világjárvány is keresztülhúzta.

Azonban idén februárban is tweetelt egyet, miszerint a Neuralink talán legkésőbb, 2021-ben képes lesz elvégezni a kezdeti emberi kísérleteket, de ez sem jött össze.

Muskra jellemző, hogy gyakorlatilag minden vállalatnál, amelyben részt vett, teljesen elsiklott a saját maga által kitűzött határidők felett. Ezért nem vennénk mérget arra, hogy a Neuralink jövőre valóban befejezi a kezdeti emberi kísérleteket.

Plána azért sem, mert a Neuralink az utóbbi időben nehéz helyzetbe került. A rivális neurotech startupok megelőzik az emberi kísérletekkel, és az sem segít, hogy az egyik társalapító rejtélyes módon elhagyta a vállalatot, és egy új, látszólag versenyképes idegtudományi startupot alapított.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk