hűtő

Így tároljunk élelmiszereket ebben a hőségben

Az élelmiszerek megfelelő tárolása kulcsfontosságú lehet egészségünk megőrzésében, különösen a nyári időszakban.


Hűvös időben nem történik nagy baj, ha kint hagyjuk az ételt a pulton, ám nyáron ez veszélyesebb. Mi több, ebben az évszakban érdemes odafigyelni a húsra, a tojásra és a tejtermékre, valamint a belőlük készült ételekre is, a krémekre, szószokra, süteményekre, húsételekre.

A nyers tojással készült desszerteket csak frissen szabad elfogyasztani, mivel meleg időben megnő a szalmonella-fertőzés veszélye.

Nyáron kiemelt figyelmet érdemel az élelmiszer-biztonság üzemi konyhákban és az otthonokban egyaránt. Ha nem megfelelően tároljuk az élelmiszert, ételmérgezés alakulhat ki.

Az ételmérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, hányinger, hasi görcs, ám lázzal is együtt járhat.

A Nébih szabályai szerint a meleg ételeket a következőképpen érdemes tárolni: az elkészítéstől számított maximum 3 órán át tartsuk csak környezeti hőmérsékleten az ételt. Tarthatjuk melegen is a friss ételt, + 63 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten. Egy másik megoldás a lehűtés és hűtve tárolás (0 és + 5 °C közötti hőmérsékleten).

Nyáron azonban nem érdemes megvárni a három óra hűtést sem, ez is veszélyes lehet a nagy kánikulában. Emiatt hűtsük le minél előbb az ételt, hogy minél előbb betehessük a hűtőszekrénybe.

Betehetjük a forró lábast például egy hideg vízzel teli tálba időközönként kicserélve a hideg vizet. A langyos ételt rögtön be is tehetjük a hűtőbe.

A hűtőszekrénybe tett ételeket érdemes légmentesen zárt edényben, zacskóban tárolni. Amennyiben a hűtő 1-3 fokos és jól hőkezeltük az ételt, 48 órán át még fogyaszthatunk belőle.

Fontos, hogy a fagyasztóból kivett ételeket ne szobahőmérsékleten, hanem a hűtőben engedjük fel, 24 óra alatt.

A kenyeret, krumplit, paradicsomot, hagymát, avokádót, mézet és trópusi gyümölcsöket nem érdemes a hűtőben tárolni, amennyiben egy-két napon belül elfogyasztjuk őket.

Amikor újramelegítünk egy ételt, jobb tűzhelyen melegíteni, a nagyobb hőmérséklettől ugyanis elpusztulhatnak a baktériumok. Rossz tárolás esetén azonban nem segít a melegítés.

Ha piknikre mennénk, hűtőtáskába pakoljuk az ételt jégakku kíséretében. Ezt helyettesíthetjük lefagyasztott vizes palackkal is.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk