Szivárványszínekben játszó csokoládét készítettek svájci kutatók – adalékanyag nélkül. Csak a csoki felületét módosították: láthatatlan mintázatot (nanostruktúrát) hoztak létre rajta, amiről a fény színesen verődik vissza.


Ezt olyan élőlényeken is láthatjuk, mint a páva, kaméleon, lepke, és a neve szerkezeti vagy struktúraszín (structural coloration).

Eleinte kedvtelésből foglalkoztak a zürichi ETH egyetem kutatói a csoki színezésével. Mindhárman külön szakterület képviselői, de egy doktorandusz segítségére is szükség volt a végső megoldáshoz. Ezt szabadalmaztatják, és várhatóan saját vállalkozást alapoznak rá.



Friss

Súlyos következményei lesznek, ha nem változik meg a globális élelmiszer-ellátás

Az élelmiszer-ellátás érdekében egyre nagyobb földterületeket használnak fel mezőgazdasági célokra, ami jelentősen megnöveli a Föld felmelegedését az ezzel járó károsanyag-kibocsátások miatt – figyelmeztettek az Arizonai Állami Egyetem kutatói egy idén megjelent kutatásban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk