amerikai alkotmány

Milliárdokért kelt el az Egyesült Államok alkotmánya

A Sotheby's két kortárs művészeti árverése között kelt el 43 millió dollárért az Egyesült Államok alkotmányának egy ritka példánya, ami ezzel az egyik legdrágább történelmi dokumentum, amely valaha árverésre került.

A kiadványt Dorothy Tapper Goldman New York-i filantróp adta el. Az alkotmány egyike az alapító dokumentum 13 fennmaradt első példányának. Ráadásul az egyetlen olyan változat, amely magánkézben maradt. Az eladásból származó bevételt az alapítványa kapja, amely a történelmi dokumentumok megőrzése mellett az alkotmánytörténettel kapcsolatos oktatási célokat támogatja.

A Robb Report cikke szerint két licitáló versengett telefonon, amelyet aSotheby's elnöke, Brooke Lampley és David Schraderl, a Sotheby's magáneladásokért felelős vezetője koordinált. A leütési ár 41 millió dollárra kúszott végül, ami több mint kétszerese a 15 millió dolláros becsült értékének. Végül a dokumentum 43 millió dollárért, azaz nagyjából 14 milliárd forintért kelt el illetékkel együtt.

Egy váratlan fordulat is történt a licit közben: egy Constitution DAO néven szerveződött 17 ezer fős kripto befektetői csoport is licitált az alkotmány megvásárlásának reményében, hogy egy szervezettel együttműködve kiállítsa azt . Végül a csoport nem vihette el a dokumentumot.

Goldman 1997 óta őrizte a példányt, miután férje, Harry Goldman halála után megörökölte azt. Harry 1988-ban vásárolta a Sotheby's-nél 165 ezer dollárért egy philadelphiai gyűjtőtől. Még halála előtt egy évre kölcsönadta a példányt az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának az alkotmány ratifikálásának 1987-es kétszázadik évfordulója alkalmából.

Az 1787-es kiadás az Alkotmány utolsó, a kontinentális kongresszus elé terjesztésre nyomtatott szövege. Közel ötszáz példányt nyomtattak ki, de feltételezhetően csak néhány példány létezik még belőle.


A figyelmetekbe ajánljuk