facebook messenger alkalmazás applikáció ikon app kék fehér

Temérdekszer hallhattuk már, hogy a különböző alkalmazások pofátlanul beletipornak a jogainkba, és olyan személyes adatokat gyűjtenek be rólunk, mint a keresési és letöltési előzmények, helyadatok, különböző felhasználói tartalmak. Mindezt a végtelen hosszúságú felhasználói feltételek elfogadásával pedig mi magunk engedélyezzük. Egy ábra nemrég felfedte, hogy egy kattintással mibe is megyünk bele.


Az amerikai Forbes közölt egy összehasonlítást arról, hogy a különböző csevegőappok milyen adatokat gyűjtenek be a felhasználókról, miután az Apple kötelezővé tette a fejlesztők számára, hogy az App Store-ban található alkalmazásaik mellett feltüntessék az információkat, amelyek három kategóriában jelennek meg a felületen:

a felhasználók követésére használt (más helyekről származó, főleg hirdetések célzására alkalmas), a hozzájuk kapcsolódó (bármi, amivel azonosíthatóvá válnak), illetve a nem hozzájuk kapcsolódó adatok (névtelen geolokációs adatok, vagy böngészési előzmények).

Ezeket bárki láthatja, aki iOS 14-et használ.

A Forbes ábráját nem volt rest megosztani a közösségi oldalán H. Avni Aksoy török külügyi nagykövet sem.

Mint az táblázatban látszik, a legkevésbé szorgalmas a Signal, amelynek csak felhasználó telefonszámára van szüksége. Az Apple iMessage emellett a névjegyzékhez és a keresési előzményekhez szeretne hozzáférni, míg a WhatsApp már ennél is kicsit adatéhesebb. Egyik sem körözi le azonban a Facebook Messengert, amely a fentebb soroltakon túl hozzáférést kér többek között a keresési és letöltési előzményekhez, a helyadatokhoz, valamint a felhasználói tartalmakhoz (fotók, videók, játékelőzmények).

A címkék megjelenítése mellett az Apple idén azt is szeretné bevezetni, hogy a felhasználóknak beleegyezésüket kelljen adniuk egyes alkalmazásoknak ahhoz, hogy azok hirdetési célokból követhessék az aktivitásaikat.

via 24.hu

A figyelmetekbe ajánljuk