Felfedeztek egy ösvényt, ahol a Föld legnagyobb dinoszauruszai jártak

Illusztráció

Felfedeztek egy ösvényt, ahol a Föld legnagyobb dinoszauruszai jártak

A lábnyomok még 200 millió év után is kivehetőek.

A brit paleontológusoknak jól indult az év: egy hobbipaleontológus felfedezett Wales egyik strandján egy 50 méteres ösvényt, amelyet a dinoszauruszok korai rokonai használhattak.

A lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszú nyakú dinoszauruszok, minden bizonnyal a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben.

A szauropodák termete tekintélyt parancsoló volt: óriási mérete mellé hosszú nyak és farok társult, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokról van szó. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon is járni.

Az ösvényt a hobbipaleontológus Kerry Rees fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni természettudományi múzeum szakértői – Susannah Maidment és Paul Barrett – eleinte szkeptikusak voltak, mivel sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

A nyomok között felgyűrődött laza talaj körvonalai is megtalálhatók, amelyek arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól lehet szó. Néhány helyen még lábujjnyomot is észleltek. A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket, írja az MTI.

A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóiratbán lehet részletesebben olvasni.


A figyelmetekbe ajánljuk