szundi délután alvás nő kanapé

A délutáni alvás nem minden esetben növeli energiaszintünket.


Sok ember azért szundít délutánonként, hogy kevésbé érezze magát fáradtnak vagy visszanyerje energiáját. A délutáni alvás előnyei közé tartozik a jobb reagálás, figyelem, éberség, logikus érvelés.

Megfigyelhető hatásai között emellett a vérnyomás csökkenése, a növekvő pozitivitás és frusztrációtűrés, valamint a memória és a tanulási képességek javulása.

A 45 percnél hosszabb alvások azonban megzavarhatják a természetes alvásvezetést, megnehezítve az éjszakai elalvást.

A rövidebb alvások emiatt felfrissülést okozhatnak, míg a hosszabbak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még álmosabbnak vagy fanyalgóbbnak érezzük magunkat.

A szakértők szerint a 20–25 perc körüli rövid szundikálások az ideálisak arra, hogy kipihenten érezzük magukat. Az ilyen rövid alvások javíthatják a sportteljesítményt, a memóriát és a perceptuális tanulást.

A rövid alvás azért energizálhat jobban délután, mert a könnyű alvásból jobb ébredni, mivel elég ébernek érezzük utána magunkat. A hosszabb szundi azonban mély alvást eredményezhet.

A szakértők szerint 25 perc után merülünk mély alvásba, ezért érdemes ébresztőt állítani, ha délután szeretnénk energikusak maradni.

Az úgynevezett koffein-szundi során először fogyasszunk el egy kávét vagy teát, ezután aludjunk 25 percig. A koffein blokkolja az adenozint, amely egy olyan vegyület, mely egész nap felhalmozódik és elősegíti az álmosságot. Így az energiaszint növelése még nagyobb mértéket ölthet.

A 25 percnél hosszabb alvás azonban rontja a teljesítményt, csökkenti az éberséget, fáradtságot okoz, kevésbé érezzük kipihentnek magunkat utána.

A legtöbb alvásszakértő a rövid szundítások mellett azt javasolja, hogy legkésőbb 14 óráig iktassuk be a délutáni alvást.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk