macro shot of brown monkey

Elsősegélyre használhatják a rovarokat a csimpánzok

A kutatók 15 hónap alatt több tucatszor tapasztalták, hogy a csimpánzok rovarokat alkalmaznak a sebekre.


A kutatók egy figyelemre méltó viselkedést dokumentáltak a vadon élő csimpánzok körében: a csimpánzok rovarokat alkalmaznak a saját vagy mások sebeire, talán egyfajta elsősegélynyújtásként. A gyakorlatról egyelőre keveset tudunk, de a kutatók gyanúja szerint ez a nem emberi állatok altruista viselkedésének legújabb példája.

A cselekményt állítólag először 2019-ben fedezte fel Alessandra Mascaro, a gaboni Ozouga csimpánzprojekt önkéntese. Mascaro látta és fel tudta venni, ahogy egy Suzee-nek nevezett nőstény csimpánz megvizsgálja fia, Sia lábán lévő sebet. Suzee ezután elkapott egy repülő rovart, a szájába vette, és a rovart Sia sebére tapasztotta.

Mascaro és kollégái kíváncsiságtól vezérelve figyelni kezdték, hogy a csoportban lévő csimpánzok is hasonlóan viselkedjenek. A következő 15 hónap során 76 alkalommal dokumentálták, hogy ugyanez a gyakorlat 76 alkalommal történt meg, amikor a csimpánzok önmagukon vagy másokon végezték el ezt a gyakorlatot. A csapat eredményeit hétfőn a Current Biology című folyóiratban tették közzé, az eredeti videóval együtt, amelyen Suzee és fia, Sia látható.

Az, hogy az állatok természetes környezetüket használják öngyógyításra, korántsem ismeretlen. Számos élőlény, köztük medvék, majmok és szarvasok is, feltehetően gyógyhatású növényeket fogyasztanak. És mivel a rovarokat sebekre kenik, a kutatók azt feltételezik, hogy ez a cselekedet valamiféle orvosi kezelés. Ha ez így van, akkor úgy tűnik, hogy ez az első eset, amikor rovarterápiát észleltek a vadonban.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk