A close-up photo of the bright center of a star cluster.

Megtalálták az első bolygót, ami túlélte csillaga halálát

Nagyon hasonlít a Jupiterhez, szóval az vélhetően túléli majd a Nap halálát.


Egy csillag határa rendszerint pusztulást generál maga körül. A tudósokat viszont régóta foglalkoztatja, hogy ha ilyne történik, akkor melyik bolygók élhetik túl? Ebből ugyanis akár arra is lehet következtetni, hogy amennyiben a Nap egy nap kimúlik, akkor mi történik a Naprendszerrel. Melyik bolygók élhetik túl a dolgot?

Ehhez természetesen találni kellett egy olyan bolygót, ami túlélte csillaga halálát. Amiket viszont csillagpusztulások után keletkező, úgynevezett fehér törpék közelében találtak, azokról rendre kiderült, hogy jóval a katasztrófa után jöttek létre. Egészen mostanáig, találtak ugyanis egy, pozíciójának és tömegének hála a Jupiterhez hasonlíthatót, aminek sikerült túlélni az átalakulást.

Amikor a csillagok elpusztulnak, általában vörössé válnak és alaposan megnő a méretük a folyamat közben. Ennek sugárzása vélhetően a Nap esetében a Merkúrt és a Vénuszt fogja a leginkább érinteni, a sugárzás pedig talán a Földet is eléri. Bár korábban is úgy sejtették, hogy a Jupiter valószínűleg túléli a katasztrófát, ez további bizonyíték. Egyúttal alra is lehet következtetni, hogy valószínűleg a Mars is a túlélők között lesz.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk