baby lying on fabric cloth

A magasabb jövedelem a csecsemők agyára is hatással van

Az anyák kezébe adott készpénz segíthet formálni a csecsemőik agyát, derül ki egy szigorú, véletlenszerű, az Egyesült Államokban végzett vizsgálatból.


A családi jövedelmet már számos alkalommal összefüggésbe hozták a gyermekek fejlődésével, de most először a kutatók közvetlen kísérleti bizonyítékot találtak arra, hogy a szegénység hogyan irányítja ezeket a változásokat. Az eredmények a Baby's First Year (A baba első éve) elnevezésű, folyamatban lévő tanulmányból származnak, amely azt próbálja felmérni, hogy a szegénység csökkentése hogyan hat a nagyon pici gyermekek kognitív és érzelmi fejlődésére.

Az Egyesült Államokban ezer alacsony jövedelmű anyát toboroztak a vizsgálathoz, röviddel azután, hogy megszülettek a gyermekeik. Ezeknek a szülőknek, akik New Yorkból, New Orleansból, Omahából, és Minneapolis/St. Paulból származtak, véletlenszerűen havi 333 dollárt, vagy havi 20 dollárt juttattak gyermekük életének első négy évében mindenféle feltétel nélkül készpénzben.

Sajnos a világjárvány miatt csak 435 család tudott helyet biztosítani a személyes vizsgálatoknak, hogy a kutatók megmérhessék a baba agyának elektromos aktivitását. A kisebb mintanagyság ellenére az adatok azt mutatják, hogy az alacsony jövedelmű anyák anyagi támogatása közvetlenül megváltoztathatja a csecsemő agyi aktivitását életük első évében.

Azoknak a csecsemőknek, akiknek az édesanyja magasabb összegű készpénzkifizetést kapott, például magasabb frekvenciájú agyi aktivitása volt, mint azoknak a csecsemőknek, akiknek az édesanyja kevesebbet kapott.További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ezek az agyi aktivitásban bekövetkező változások tartósak-e, illetve hogy a kognitív fejlődés javulásához vezetnek-e, de jó okunk van feltételezni, hogy igen.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk