Christopher Nolan

Christopher Nolan

Christopher Nolan a Warnertől a Universalhoz igazolt

Ő az első nagy név, aki a stúdió megosztó döntése után elköszönt sok év közös munka után a Warnertől, talán nem az utolsó.


Valamikor a koronavírus-járvány tetőpontján a Warner úgy döntött, hogy bemutatóit nem tologatja folyamatosan, helyette egyszerre mutatja be őket streamingen és moziban is. Ezzel a nem olyan rég indult, hamarosan hozzánk is megérkező HBO Maxet akarta felfuttatni, másrészt így kevesebbet kellett mozgatni a bemutatódátumokat. Ha nincs éppen mozi, akkor is nézhető otthonról is.

A fő gond ezzel az volt, hogy a stúdió saját szakállára hozta meg ezt a döntést, aztán az érintetteket nem is értesítve előtte simán csak bejelentette. Sokan, akik azt szeretnék, hogy elsősorban moziban lássák a nézők a filmjeiket, nem vették túl jó néven, többen fel is szólaltak a döntés ellen nyilvánosan. Köztük volt Christopher Nolan is, aki eddig mindegyik filmjét a Warnerrel közösen készítette.

Most viszont eljött a váltás ideje és vélhetően nagyrészt a Warner megosztó döntése inspirálta. Sok évnyi munka után ugyanis Nolan úgy döntött, hogy következő, az atombomba feltalálásáról szóló II. világháborús filmjét inkább a rivális Universal stúdió égisze alatt fogja megrendezni. Sokat nyomhatott a latba, hogy a Universal egy évig eltolta mondjuk a Halálos iramban-széria legújabb darabját azért, hogy moziban is sikeres lehessen.

Valószínűleg nem ő lesz az utolsó nagy név, akit elveszíthet emiatt a Warner, de kétségtelenül Nolan a legnagyobb. Ő ugyanis azon rendezők nagyon szűk elitjébe tartozik, aki még képes manapság eladni egy filmet a nevével a franchise-ok, remake-ek, rebootok, előzmények és folytatások által dominált napjainkban. Mind anyagi, mind kreatív oldalról nézve nagy érvágás.

(Forrás: A.V. Club)


A figyelmetekbe ajánljuk