Caravaggio az olasz lírán

Hiába a hype körülötte, egy árverésen senki se tett ajánlatot érte, úgyhogy kitűztek mégegy időpontot, hátha elkel majd akkor.


Minden szem Olaszországban egy 16. századi villa árverésére szegeződött, amely egy Caravaggio-festménynek ad otthont. De az árverést megelőző nagy felhajtás ellenére az végül meglehetősen antiklimatikusra sikeredett. Miután a villára nem érkezett ajánlat, az árverés idő előtt véget ért, és egy későbbi időpontra halasztották.

A Villa Aurora néven ismert mesés otthon Rómában található, és Caravaggio vélhetően egyetlen mennyezeti freskójának ad otthont. Az 1597-ben festett freskó Jupiter, Neptunusz és Plútó római isteneket ábrázolja alulról nézve. A villában található egy hatalmas Guercino-freskó is, amely Aurora római istennőt ábrázolja.

A villa 471 millió euróért került árverésre, ami nagyjából 167,8 milliárd forintnak felel meg. Magát a Caravaggio-festményt 310 millió euróra (110,4 milliárd forint) értékelték. A Guardian beszámolója szerint a villa fenntartásához várhatóan 11 millió euróba (3,9 milliárd forint) kerülő restaurálásra is szükség volt.

A bíróság által közvetített eladás lényegében kudarcot vallott. Az árverés várhatóan 24 órán át tartott volna, és sokan a villa helyreállításával járó költségek ellenére is nagy licitálási hullámra számítottak. Ilyen ajánlatok azonban nem érkeztek, és az árverést április 7-re halasztották. A Corriere című milánói napilap arról számolt be, hogy a villa árát 20 százalékkal csökkentik.

(Forrás: Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk