budai vár várnegyed buda castle

Új, ingyenes kiállítás indul a Budavári Palotanegyedben.


Enyhültek a járványügyi korlátozások és kinyit az ország. Visszatérnek a jól ismert programok, ám új kiállításokkal is találkozhatunk idén a Budai Várban.

Ezek közül A Hauszmann-sztori című kiállítás, mely multimédiás technológiát használ fel, a városrész fénykorát igyekszik bemutatni, egészen attól az időszaktól kezdve, amikor Hauszmann Alajos építész a 19. század végén megtervezte a Királyi Palotát. A kiállítás keddtől a Budavári Palota "A" épületében lesz látogatható ingyenesen.

A tárlat a világháború okozta károkat, a Vár újjászületését, valamint a Nemzeti Hauszmann Program általi fejlesztését is bemutatja.

Május elejétől emellett megtekinthető lesz az Új világ született című történelmi kiállítás, amely a Terror Háza Múzeum tárlata. Az izgalmas kiállítás az első világháborút, valamint a 20. századi pusztító európai diktatúrákat mutatja be.

Az érdeklődők továbbá május első hetétől vezetett sétákon ismerkedhetnek meg a Vár történelmével és titkaival. A Budai Vársétákon belül válogathatunk a különböző tematikák között.

Ezek közül kiemelendő a Hájim öröksége című élményséta, amely a Várhegy pincerendszerét mutatja be és különböző képek, hangok, illatok segítségével idézi meg a középkori zsidónegyed hétköznapjait.

A Várkert Bazár déli panorámateraszán pedig június végéig látogatható a Faragó Géza plakátművész munkáiból összeállított kiállítás, mely a szecessziót idézi meg.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk