Egészben sült kacsamell és villányi Merlot – egy romantikus este támogatói

Magas minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.


Fontos fajtája a merlot Tiffánéknak, amely szinte minden egyes házasításukban megtalálható, de önállóan is nagy élményt adó bor. Egy gyümölcsös, nagy testű, igaz villányi remekmű. Mély rubin színű, fajtajelleges illatú tétel sok gyümölccsel. Elegáns cserzőanyag, harmonikus savak jellemzik, bársonyossága könnyen szerethetővé teszi, nem mindennapi élményt nyújtva a testes borok kedvelőinek. És hogy mi illik igazán ehhez a védett eredetű, prémium vörösborhoz? Szerintünk egészben sült kacsa, aszalt meggyből készített szósszal, jázminrizzsel.

A vacsora

A kacsát alaposan tisztítsuk meg, majd – kívül és belül egyaránt – sózzuk, fűszerezzük majoránnával és borssal. Két közepes méretű hagymát szintén tisztítsunk meg, majd vágjuk őket negyedekre. A hagymadarabokat, 3-4 gerezd fokhagymával együtt helyezzük el a kacsa mellett, majd az egészet öntsük fel 1 dl alaplével, továbbá csorgassuk meg mézzel. 160 fokos előmelegített sütőben, fóliával lefedve egyórán keresztül, majd a fóliát eltávolítva még további 20 percig süssük.

A mártáshoz olvasszunk fel egy 1 dekagramm vajat, tegyük rá az apróra vágott aszalt meggyet, majd ehhez adjunk hozzá 1 csipetnyi szegfűszeget, 1 teáskanálnyi fahéjat, valamint 1 evőkanál cukrot. Ezt az elegyet tűz fölött folyamatosan kevergetve mártássűrűségűre főzzük.

Jó, jó, de mi az a VinCe Klub?

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.

A figyelmetekbe ajánljuk