Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.
A Lantos Borház 2015-es évjáratú Kadarkája nem testével, hanem buja illatvilágával és elegáns ízeivel hódít: gyümölcs- és fűszerkavalkád az orrban, ami a kortyban is folytatódik. Könnyedség, kellem és vidám játékosság jellemzi, melyet finoman kísér a hordó leheletnyi érintése. No és mit érdemes egy ennyire kellemes borhoz fogyasztani? Egy igazi olasz ízbomba levest.
Igen, ez a minestrone.
Igazi népi étel
Az olasz paradicsomleves, ami valójában még csak távoli rokonságban sincs magyar „testvérével". Talán annyiban hasonlít a hazai változathoz, hogy a minestrone is igazi népi étel – nincs konkrét recept hozzá, így
„ahány ház, annyi szokás"
alapon szokták készíteni. Mi persze azért megpróbálkozunk egy egyszerű kis útmutatással.
A hozzávalók:
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 darab apróra kockázott cukkini
- 1 nagyobb darab vékonyra szeletelt répa
- 1 darab vékonyra szelt zellerszár
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 liter zöldség alaplé
- 5 nagyobb fej kockázott paradicsom
- 1 konzerv vörösbab lecsöpögtetve és átmosva
- 1 konzerv fehérbab lecsöpögtetve és átmosva
- 2 babérlevél
- 2 teáskanálnyi friss / szárított bazsalikom
- 1 teáskanálnyi friss / szárított zsálya
- 1 teáskanálnyi friss / szárított oregánó
- 1 teáskanálnyi friss / szárított rozmaring
- 1 teáskanálnyi bors
- 1 kevés apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanálnyi citromlé
- só és bors
- friss, reszelt parmezánsajt
A felkockázott vörös- és fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, majd ehhez hozzá is adjuk a répát, valamint a zellert. Ha a zöldségek picit megpirultak, melléjük tesszük a bazsalikomot, a petrezselymet és a felkockázott paradicsomokat is. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a maradék fűszereket, majd körülbelül 30 percig főzzük. Ezt követően adjuk a levesünkhöz a babokat és cukkinit. 10 perc főzés után már tálalhatunk is – itt kerül a levesünkre a parmezán és még egy kevés olívaolaj.