Minestrone és Lantos Kadarka? Repüljön Olaszországba az ízek szárnyán!

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.


A Lantos Borház 2015-es évjáratú Kadarkája nem testével, hanem buja illatvilágával és elegáns ízeivel hódít: gyümölcs- és fűszerkavalkád az orrban, ami a kortyban is folytatódik. Könnyedség, kellem és vidám játékosság jellemzi, melyet finoman kísér a hordó leheletnyi érintése. No és mit érdemes egy ennyire kellemes borhoz fogyasztani? Egy igazi olasz ízbomba levest.

Igen, ez a minestrone.

Igazi népi étel

Az olasz paradicsomleves, ami valójában még csak távoli rokonságban sincs magyar „testvérével". Talán annyiban hasonlít a hazai változathoz, hogy a minestrone is igazi népi étel – nincs konkrét recept hozzá, így

„ahány ház, annyi szokás"

alapon szokták készíteni. Mi persze azért megpróbálkozunk egy egyszerű kis útmutatással.

A hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 darab apróra kockázott cukkini
  • 1 nagyobb darab vékonyra szeletelt répa
  • 1 darab vékonyra szelt zellerszár
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 5 nagyobb fej kockázott paradicsom
  • 1 konzerv vörösbab lecsöpögtetve és átmosva
  • 1 konzerv fehérbab lecsöpögtetve és átmosva
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanálnyi friss / szárított bazsalikom
  • 1 teáskanálnyi friss / szárított zsálya
  • 1 teáskanálnyi friss / szárított oregánó
  • 1 teáskanálnyi friss / szárított rozmaring
  • 1 teáskanálnyi bors
  • 1 kevés apróra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanálnyi citromlé
  • só és bors
  • friss, reszelt parmezánsajt

123rf

A felkockázott vörös- és fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, majd ehhez hozzá is adjuk a répát, valamint a zellert. Ha a zöldségek picit megpirultak, melléjük tesszük a bazsalikomot, a petrezselymet és a felkockázott paradicsomokat is. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a maradék fűszereket, majd körülbelül 30 percig főzzük. Ezt követően adjuk a levesünkhöz a babokat és cukkinit. 10 perc főzés után már tálalhatunk is – itt kerül a levesünkre a parmezán és még egy kevés olívaolaj.

A figyelmetekbe ajánljuk