assorted planet decor

Közel 170 céltalanul bolyongó bolygót fedeztek fel az űrben

A csillagközi űr az elveszett lelkek temetője. Távol minden csillagtól sodródnak ezek a bolygók a sötétben, mint szellemhajók az éjszakában.


Ahhoz, hogy megpillantsuk őket, türelemre és jó szemre van szükség. Az Európai Déli Obszervatórium létesítményei által összegyűjtött több tízezer képen alapuló új megközelítéssel azonban sikerült azonosítani 170 potenciális kóborbolygót a galaxisunkban. Ha bebizonyosodik, hogy ezek egy jó része bolygó, az azt jelentené, hogy a Tejútrendszerben hemzsegnek a napkitaszítottak.

A szélhámos bolygók mind ugyanabban a gáz- és porkörvényben kezdik meg létezésüket, amelyből egy tipikus naprendszer keletkezik, de ezek közül az anyagfelhők közül néhány túl kicsi lehet ahhoz, hogy a rendszer csillag részét képezze. Nehéz megmondani, hogy hányan szűzszülöttek, akik csillag nélkül jöttek létre, és hányat rúgtak ki a fészkükből. Ahhoz még nincs elég információnk.

Mivel bolygók, nem ragyognak olyan vadul, mint egy csillag. A naprendszerről leválva nem követnek olyan pályát, amely egyébként exobolygóként azonosíthatná őket. A legtöbb gyanúsítottat közvetett módon, a téridő gödröcskéiként pillantották meg, ahogy hatalmas testük rövid időre eltorzítja a csillagfény hátterét, ami általában nem alkalmas arra, hogy másodszor is megnézzük őket.

Nem valószínű, hogy mindegyikről kiderül, hogy bolygó. Míg a gravitációs lencsehatás vagy a nehéz kísérő által vonszolt csillag árulkodó imbolygása egyértelmű támpontokat adhat egy bolygó méretére vonatkozóan, addig a tömeg becslése pusztán a fény alapján nehezebb.

Egy fényesebb bolygó nagyobb lehet. Vagy jelezheti, hogy frissen sült. Ha minden egyes jelöltet a csillagot létrehozó űrterület hozzávetőleges korával társítunk, akkor az segít meghatározni a valószínű tömegét, de néhányról még mindig kiderülhet, hogy elég nagy ahhoz, hogy technikailag halványan égő, kis tömegű csillagnak minősüljön.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk