Betiltják az LGT egykori gitárosának dokumentumfilmjét

A Siess haza, vár mama című dokumentumfilmet örökre be akarják tiltani.


Barta Tamást 1982. februárjában üzleti ellenlábasai lőtték le Los Angelesben, holttestére a saját házában találtak rá. A north hollywood-i gyilkossági nyomozók az esetet öngyilkosságnak nyilvánították, habár a mellkasába fúródó golyók a ruháján semmiféle perzselést és nyomot nem hagytak. Ez azt jelenti, hogy a lövésnek messziről kellett érkeznie, az öngyilkosság pedig teljességgel lehetetlen.

A gitáros életéről készült a Siess haza, vár a mama című életrajzi dokumentumfilmet Hajdú Eszter rendezte. Forgatás közben még nem is sejthette milyen nehézségek elé kell nézniük az alkotókkal együtt.

Ugyanis a zenész egykori cégtársa és jó barátja, Fekete Barna saját személyiségi jogaira hivatkozva próbálja megakadályozni a film bemutatását és bármiféle sugárzását az interneten. Holott aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel beleegyezett az elkészült interjúk, filmanyagok felhasználásához.

A férfi úgy véli drogügylet állhatott a gyilkosság hátterében, a filmben azonban bejátszanak egy 1985-ben rögzített amatőr felvételt, amelyen Fekete furcsa hangnemben mesél arról, hogy a rendőrség őt kezelte első számú gyanúsítottként, mert az ujjlenyomatát megtalálták a gyilkos fegyveren. Habár az alkotók szembesítették ezzel, Feketét ez nem zavarta.

De vajon mi oka lehet az ellenállásra? Egyelőre a rendező és a film készítői is értetlenül állnak a dolgok előtt, de minden erővel próbálják bebizonyítani igazságukat.

„Bírósági eljárások folynak fél éve ellenünk és a Barta Tamás életéről szóló Siess haza, vár a mama! című zenés dokumentumfilmünk ellen. A jogi eljárások Budapesten a távollétünkben zajlanak, mert sajnálatos módon a lassan egy éve fennálló járvány-helyzet okozta nehézségek, az utazási korlátozások és karanténok miatt nem tudtunk és még hónapokig nem is fogunk tudni részt venni a bírósági tárgyalásokon. Így az érdekeinket sem tudjuk megfelelően képviselni Portugáliából"

– nyilatkozta a film producere, Mester Sándor.

A film jelenleg megtekinthető a VIMEO-n, illetve korlátozott nézőszámban nézhető lesz a VERZIO Fesztivál hamarosan kezdődő Re:Verzió online programjában is.


(24.hu)

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk