Red Bull repülő
Facebook/Red Bull

Elképesztő világrekordot állított fel Besenyei Péter mentoráltja

Hosszú felkészülési idő, méretes stáb és egy magyar legenda is kellett a sikerhez.


A profi verseny- és kaszkadőrpilóta, Dario Costa olyat tett, amelyet előtte még senki más a repülés történetében. Törökországi idő szerint szombat hajnalban egy török autópálya kettős alagútjában hasított végig a levegőben, amellyel rögtön 4 hitelesített Guinness-rekordot is bezsebelt magának.

A több mint két évtizedes repülési tapasztalattal rendelkező 41 éves olasz pilóta több mint 5000 órát töltött a levegőben, de elmondása szerint a legnehezebb mutatványán van túl, amelyre évek óta készült:

az átalakított Zivko Edge 540-es műrepülőgépével 245 kilométer per órás sebességgel haladt át a Çatalca-alagúton, úgy, hogy a korrigálási lehetősége minimális volt.

Mindezt 2,26 kilométeren keresztül, és a mutatvány összesen 43,44 másodpercig tartott. Az eddigi rekord, amelyet 1,61 kilométer volt, így Costa jócskán rávert az eddigi csúcsra.

Emellett az olasz pilóta volt az első, aki egy alagútból szállt fel és aki két alagutat is átrepült egyszerre.

A feladat bonyolultsága miatt Cosa 40 fős stábbal dolgozott, a mentora pedig a magyar repüléslegenda, Bessenyei Péter volt, akivel egy évet készültek a mutatványra.

A figyelmetekbe ajánljuk