kék hajó

Bemutatták a világ első 3D nyomtatással készült hajóját

A hajózás és a 3D nyomtatás jövője is lehet a most bemutatott egyedi formájú hajó.

A 2020-as Genovai Nemzetközi Hajókiállításon mutatta be a moi vállalata a világ első 3D nyomtatási technológiával elkészített üvegszálas hajóját. A MAMBO névre keresztelt járművet több darabból nyomtatták, mire összeállt a tényleg különlegesen egyedi forma. A CFM (Continuous Fiber Manufacturing) eljárással készült hajót két robot végezte Milánóban és a projektpartner, Autodesk brit telephelyén. Végül az alkatrészeket hőre keményedő műgyantával átitatott elemekből, majd UV-szárítással készítették el.

moi

A Moi szerint a mostani nyomtatásuk lehetővé teszi, hogy a későbbiekben olyan termékeket is létrehozzanak speciális szerszámok nélkü, amiket alapvetően a hagyományosan gyártott üvegszálas technológiánál használnak – így gyorsan és költséghatékonyan tudnak majd dolgozni. Nem mellesleg olyan formákat is képesek lesznek létrehozni, amik eddig szinte elképzelhetetlenek voltak.

Egyenlőre az első darab MAMBO csak a kiállításra készült el, ami 6,5 méter hosszú és 2,5 méter széles és 800 kilogramm tömegű. Emellett 115 lóerős motor hajtja, beépített navigációs rendszerrel.

(RobbReport)

A figyelmetekbe ajánljuk