Békáknak készít csapdát egy Északkelet-Madagaszkáron őshonos vadászpók.


A madagaszkári Sava Regionális Központ, az Antananarivói Egyetem és a Göttingeni Egyetem munkatársai bizonyítékot találtak arra, hogy az óriás ízeltlábú békáknak állít csapdákat, majd a tetemeket bevonszolja egy levelekből álló kelepcébe.

A vadászpókokról tudni lehet, hogy társaikkal ellentétben ők nem a hálójuk, hanem a mérgük segítségével kapják el áldozataikat. A tanulmányban szereplő madagaszkári faj pedig ezen kívül még csapdát is készít, melynek segítségével még könnyebben ejti rabul prédáit - számolt be róla a Phys.org.

Habár tudományban nem újdonság a békákat fogyasztó pók, a most felfedezett csapda alaposan meglepte a kutatókat.

A különleges jelenségre Madagaszkár élővilágát vizsgálva figyeltek fel a szakértők, ekkor vették észre, hogy a ragadozó mellett két pókselyemmel összeillesztett levél is található. Amikor próbálták megközelíteni az ízeltlábút, az behúzta prédáját a levelek közé.

A kutatócsoport később több hasonló struktúrát azonosított, úgy tűnik a jelenség ezen a területen megszokott. A helyi pókok gyakran támadnak békákra ezzel a módszerrel, ugyanis a levelibékák a melegebb napokon menedéket keresnek, az ízeltlábú vadászok valószínűleg ezt a helyzetet használják ki csapdáikkal.

A figyelmetekbe ajánljuk