Az elektromos cigaretta miatt szokhatnak rá a dohányzásra a tinik
Azok, akik 18 év alatt próbálnak ki bármilyen dohányterméket, nagy eséllyel lesznek felnőtt korukban is rendszeres fogyasztók – állítja a legújabb amerikai kutatás.


A Kaliforniai Egyetem országos kutatása szerint a 18 év alatti dohányzás- beleértve az elektromos cigarettákat - megsokszorozza az esélyét annak, hogy az ember a későbbiekben napi szinten dohányozzon – olvasható az Eurekalerten közzétett sajtóközleményükben.

Az új tanulmány szerint 2014-ben a 12 és 24 év közötti elektromos cigaretta-használók háromszor nagyobb eséllyel váltak rendszeres cigarettázókká. A szakértők szerint az elektromos változatot bátran lehet „kapudrognak" nevezni a dohányzás felé, hiszen bizonyítottan függőséget idézhet elő.

Az évek során változott a fiatalok szokása is. A hagyományos cigi helyett, legtöbben az elektromos cigarettát próbálják ki először, de a hatás ennek ellenére változatlan: aki korán kezdi, az szépen lassan nikotinfüggővé válik, és később dohányos lesz. Természetesen vannak kivételek, de a háromszorosára növekedett esélyt érdemes figyelembe venni.

A felmérés első évében a válaszadók 45 százaléka jelentette, hogy már kipróbált legalább egy fajta dohányterméket. A negyedik évre ez a szám 62 százalékra emelkedett, közülük 73 hagyományos cigarettát szívott, míg a másik 72 százalék az elektromos változatot használta. Emellett az is kiderült, hogy ekkor a kísérleti alanyok 12 százaléka dohányzott minden nap, amelynek a fele a kutatás első éve után vált függővé.

A vizsgálat azt is bebizonyította, hogy minél többfajta dohányterméket próbálnak ki a fiatalok, annál jobban növelik az esélyüket a nikotinfüggőséghez, amellyel rendszeres dohányosokká válhatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk