Létezik a világon egy hatezer éve égő tűz

A Burning Mountain Ausztrália egyetlen természetes módon égő szénvarrata, amely egyúttal a világ legrégebb óta égő tüze.Körülbelül harminc méterre az ausztráliai Wingen-hegy alatt található egy szénvarrat (a szén szénvarrat nevű kőzetrétegekben képződik), amely hatezer éve folyamatosan ég. A hely emiatt a Burning Mountain (Égő Hegy) nevet kapta. Az eredeti őslakosok legendája szerint a szénvarrat nem más, mint egy nő tüzes könnyzápora. Azért sír, mert Biami, az égisten régen kővé alakította őt ─ olvasható az Odditycentral cikkében.

A korai felfedezők azt hitték, hogy az égő szén a vulkáni tevékenység nyilvánvaló jele, ám a valóságban ez csak talaj alatt parázsló szénvarrat. A Burning Mountain földalatti tüze lassan halad dél felé, évente körülbelül egy méteres sebességgel terjed. Hatezer éves történelme során mintegy 6,5 kilométeres távolságot tett meg. Hogyan kezdődött a tűz?

Ezt senki sem tudja pontosan, de a tudósok úgy vélik, hogy villámcsapás vagy bozóttűz lehetett eredetileg, bár az őslakosok tűzgyújtásai is okozhatták.

A szénvarrat égése miatt a növényzet kopár lett, a talaj pedig egyenetlen. Noha a hegy felszínén a hatezer éves tűznek csak a füstje látható, évente több ezer látogatót vonz az ausztráliai Wingen-hegy.

A figyelmetekbe ajánljuk