mély medence
Instagram/deepspotpoland

Barlangok és hajóroncsok is vannak a világ legmélyebb medencéjében

A most átadott medence két év alatt készült el, ötezer köbméter betont használtak fel hozzá és nagyjából 8,9 millió euróba került.


A „búvárok óvodájának" nevezte Przemyslaw Kacprzak lengyel búvároktató a most megnyílt Deepspot nevű rekordmély medencét.

Instagram/deepspotpoland

És valóban: Varsó közelében átadták a világ legmélyebb, 45,5 méteres medencéjét, amiből tényleg nem spóroltak ki semmit. A Deepspot nyolcezer köbméter vizet tartalmaz, ami hússzorosa a megszokott 25 méteres medencéknek. Ezenkívül egy komplett vízi barlangot rendeztek be az aljára, ahova még egy mesterséges hajóroncsot is elfért.

Nem véletlen, hogy már az első nap egy tucat búvár és búvárjelölt érkezett, hogy kipróbálja magának a medencét, és sikeresen letegyék a búvárvizsgát.

És hogy miért van szükség egy ilyen mély vízre?

„Ugyan nincsenek különleges halak vagy korallzátonyok, ezért a medence nem tudja helyettesíteni a tengert, de tökéletes hely arra, hogy a búvárok felkészüljenek egy biztonságos merülésre a nyílt vízen is"

– mondta Kacprzak.

Sajnos a komplexumot nem használhatják a fürdeni vágyók, de a tervek szerint egy olyan szállodát építenek a medence köré, ahonnan a vendégek öt méter mélyről figyelhetik a búvárokat.

Instagram/deepspotpoland

A 45,5 méteres mélységgel természetesen megdöntötték az eddigi Guinness-világrekordot, amit az olaszországi Montegrotto Terme tartott 42 méterrel. De valószínűleg nem sokáig örülhetnek a lengyelek a sikernek, mivel jövőre már Nagy-Britanniában meg is nyílik az 50 méter mély Blue Abyss medence.

A Deepspotot nem csak búvárok használják majd: a tűzoltóság és a hadsereg is gyakorlatozhat majd benne.

(france24)

A figyelmetekbe ajánljuk