hold ég éjszaka

2030-ra akár négyszeresére is nőhet az áradások száma az Egyesült Államok partvidékein.


Az éghajlatváltozás eléggé megnövelte a hurrikánok és más szélsőséges időjárási események gyakoriságát és súlyosságát szerte a világon. Ám van a láthatáron egy kisebb fenyegetés is, amely pusztítást okozhat Amerika partjain.

A dagályos árvizek akkor fordulnak elő a part menti területeken, amikor a dagály körülbelül 0,6 méterrel meghaladja a napi átlagot, és a víz elkezd áradni az utcákra.

Az áradások nagy kárt okozhatnak, mivel elárasztják az utcákat és az otthonokat, a vállalkozásokat pedig bezárásra kényszerítik.

Az Egyesült Államokban ezekből az áradásokból több mint 600-at tapasztaltak 2019-ben a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) felmérése szerint.

Egy új, NASA által vezetett tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a kellemetlen árvizek sokkal gyakoribbá válhatnak az Egyesült Államokban.

A 2030-as években várhatóan három-négyszer annyi dagályos áradás várható, mint amennyit most tapasztalnak.

A Nature Climate Change folyóiratban június 21-én megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy azok az extra napok, melyeken árvíz várható, nem oszlanak el egyenletesen az év folyamán. Valószínűleg néhány hónap alatt fog lezajlani rengeteg áradás.

Emiatt azon part menti területek, melyek most havonta két-három áradással szembesülnek, hamarosan egy tucat vagy annál is több árvizet vészelnek majd át.

A közösségeknek ezért már most fel kell készülni erre az időszakra.

Ha havonta 15 árvíz lesz várható, az emberek elveszíthetik part menti megélhetőségüket.

Mi okozza majd a 2030-as anomáliát? A Hold pályáján ingadozás figyelhető meg, ami megtöri az eddigi ritmikus 18,6 éves ciklust, megváltoztatva a Földhöz viszonyított megszokott helyzetét.

Az áradásokon ráadásul csak ront az, hogy a globális felmelegedés hevíti a légkört, a gleccserek jege rekord ütemben olvad, és óriási mennyiségű olvadékvizet dob az óceánba.

2100-ra a tengerszint emiatt bárhol megemelkedhet 0,3 méterről 2,5 méterre, ami további veszélyeket rejt magában.

A tanulmány alapján tehát elmondható, hogy a tengerszint emelkedésének és a holdciklus együttes hatásának köszönhetően a dagályos áradások gyorsan növekedni fognak az Egyesült Államok teljes partvidékén, ez országos felkészültségre ad okot.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk