A viktoriánus korszakot sokan unalmasnak és puritánnak képzelik, azonban a 19.század végi Angliának megvolt a maga hátborzongató oldala.

Szegényház

A szegényházakban szegények, betegek vagy elmebetegek élhettek. Ezek az intézmények meglehetősen mocskosak voltak csordultig tele a társadalom nemkívánatos embereivel. Abban az időben a szegénységet becstelennek tekintették, mivel a szorgalom erkölcsi erényének hiányából fakadt. A szegényházakban élő emberek közül sokaknak dolgozniuk kellett, hogy hozzájáruljanak az ellátásuk költségeihez, de nem volt ritka, hogy egész családok éltek együtt más családokkal ebben a környezetben. A viktoriánus korszakban a szegényházi lakosok életénél sokkal rosszabb nem is lehetett – legalábbis az akkori emberek úgy vélték.

Olvasd el ezt is! A divatos szín, amely sokakat megölt a viktoriánus korszakban

Freak show-k

Getty Images

A világ legrondább nőjeként számontartott, Mary Ann Bevan

A 20. század elején az embertelen showműsorok, ahol a cirkusztulajdonosok emberek betegségeivel és testi fogyatákosságaival kerestek vagyont, teljesen legálisak voltak és óriási látványosságnak számítottak. Manapság már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy fogyatékos embereket használjanak szórakoztatásra, de az 1840-es évektől az 1940-es évekig a freak show-k hatalmas népszerűségnek örvendtek. Ez pedig tökéletes tükrözi a korabeli társadalmat.

Műtétek

'Could You Survive Victorian Surgery?' In this video, History Hit's Alice Loxton dives deep into London's grisly past. She goes ...

Could You Survive Victorian Surgery?

Abban az időben, minden negyedik beteg meghalt a műtéte után. Aki a viktoriánus időkben túlélt egy beavatkozást, jó orvosa volt és tiszta műtője szerencsésebb volt szinte mindenkinél. Akkoriban nem létezett még érzéstelenítés, nem voltak fájdalomcsillapítók, se elektromos berendezések, amelyek lerövidítették volna a műtét időtartamát.

Maga a királynő

Alexander Bassano - Royal Collection RCIN 2105818

Viktória királynőnek azért kell az első helyen állnia ezen a listán, mert a korszak róla kapta a nevét, és sokak számára rémisztő jelenség volt. Amikor férje, Albert 1861-ben meghalt, a gyász lett a legfőbb társa – fekete ruhát viselt egészen a saját haláláig – és elvárta, hogy a nemzet is így tegyen. Kerülte a nyilvános szerepléseket, és ritkán tette be a lábát Londonba. Visszahúzódása miatt kapta a Windsor özvegye gúnynevet kapta. Komor uralkodása sötét fátylat borított Nagy-Britanniára, befolyása pedig olyan nagy volt, hogy az egész korszakot hátborzongató hangulattal töltötte meg.