Az egyre drágább szállásdíjak hatására egyre többen keresnek pénztárcabarát, spórolós utazási formákat. Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett „house sitting", amely során mások otthonára – gyakran állataira, növényeire – vigyázhatunk a világ bármely pontján addig, amíg a tulajdonosok nyaralnak.

Bébiszitterkedés bevett szokás és senkinek sem kell bemutatni. A house sittinget is hasonlóan kell elképzelnünk, csak gyerekek helyett egy adott házban, lakásban található értékekre, állatokra és növényekre kell vigyáznunk, amíg az ingatlan tulaja máshol tartózkodik – derül ki a Drive Magazin cikkéből.

Ez is érdekelhet: 5 dolog, amit egy orvos szerint minden utazás előtt meg kell tenned

A módszer remek lehetőség lehet azoknak, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, hogy több napra hotelszobát fizessenek ki egy másik országban. Ugyanakkor a lehetőséget nem csupán a turisták használják ki: sokan szinte albérletként tekintenek a house sitting kínálta lehetőségekre. Persze utóbbi opció elsősorban azok számára megvalósítható, akiknek rugalmas, otthonról végezhető munkája van.

Shutterstock

A house sitting alatt leggyakrabban a háziállatok és a növények gondozására kérik fel a jelentkezőket, nagyobb munkát nem kell a kiválasztott jelentkezőnek végeznie.

Ahhoz, hogy valakiből house sitter váljon, regisztrálnia kell az ezzel foglalkozó portálok egyikén. Ilyen a Trusted House Sitters, a Nomador vagy a Mind My House vagy a Workaway-en is bőven találunk lehetőségeket. Ilyenkor ezeken az oldalakon általában egy éves regisztrációs díj befizetése után tudunk nézelődni.

Ahhoz viszont, hogy terveink megvalósuljanak, érdemes minél részletesebben kitölteni a profilunkat, hiszen a tulajdonosok vadidegenekre bízzák lakásukat, így minden bizonnyal azt választják ki, akikről részletes információkat ismerhetnek meg.

Olvasd el ezt is! A kutyatartók többsége kockázatosan eteti kedvencét

A house sitting, ezen belül is a pet sitting (állatvigyázás) a koronavírus-járványt követően kapott szárnyra, ugyanis a megváltozott munkakörülmények és folytonos otthonlát hatására egyre többen kezdtek el háziállatokat tartani. Azzal pedig, hogy egyre több ember fogadott maga mellé valamilyen kis kedvencet, egyre nagyobb a szükség az olyan emberekre, akik nyaralás, vagy egyéb, utazást igénylő elfoglaltság esetén gondoskodnak a tulajdonosok állatairól.