A gyors rádiókitörések (FRB) rejtélye továbbra is ámulatba ejti a csillagászokat. Senki sem tudja pontosan, hogy mi áll e szuper rövid, szuper intenzív rádióhullám-impulzusok mögött, amelyek a mélyűrből érkeznek. Ám legutóbb a szakértők öt FRB-t nyomoztak le a saját galaxisukig. Talán lesz rá magyarázat?

A Hubble űrteleszkóp ismét előrukkolt valami egészen elképesztővel. A teleszkóp ultraibolya és infravörös kameráinak segítségével megnézték, hogy egy csillagtérképen honnan bukkannak elő a kitörések, ezáltal pedig jobban megérthetjük, hogy miképp jöhetnek létre egyáltalán – írja a Sciencealert.

Eddig az eddig észlelt mintegy ezer FRB-ből csupán tizenötöt sikerült konkrét galaxisokhoz visszavezetni, így a kitörések ezen halmazán végzett nyomkövetés fontos mutatója a jelenség működésének.


„Eredményeink újak és izgalmasak. Ez az első nagy felbontású kép az FRB-k populációjáról, és a Hubble feltárja, hogy öt közülük egy galaxis spirálkarjainak közelében vagy azokon jöttek létre. A legtöbb galaxis masszív, viszonylag fiatal, és még mindig csillagokat képez"

–nyilatkozta Alexandra Mannings csillagász, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Az FRB-k egy ezredmásodperc alatt annyi energiát termelnek, mint a Nap egy év alatt, és minél többet tudunk meg róluk, annál érdekesebbé válnak. Nem lehet, hogy idegen életformák kommunikációjáról van szó? A szakértő szerint nem valószínű.

A jelenség vizsgálata pedig koránt sem egyszerű. A kitörések tanulmányozásának nehézségét részben az is okozza, hogy csupán ezredmásodpercekig tartanak, és nem igazán ismétlődnek. A tudósok azt sem igazán tudják, hol keressék a következőt, ami nagyon megnehezíti eredetük és okaik felkutatását.